El personal sanitari de Mataró haurà rebut la primera vacuna aquesta setmana

Fins que no s’arribi a més del 70% de la població vacunada, no es generarà immunitat de grup i, per tant, s’haurà de seguir portat mascareta o mantenint la distància interpersonal

El Consorci Sanitari del Maresme espera haver administrat a finals d’aquesta setmana la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 a la majoria del seu personal. Dels més de 2.400 professionals que treballen en els diferents centres gestionats pel Consorci, 350 han rebut ja la primera dosi de la vacuna de Pfizer i uns 300 la de Moderna, que s’administra des d’ahir entre el personal de l’Hospital.

A Mataró, la campanya de vacunació del personal sanitari va començar el 8 de gener, tant en els centres del Consorci Sanitari del Maresme com en els que gestiona l’Institut Català de la Salut. En el cas de l’ICS, el principal gruix de la vacunació als CAP es va fer al llarg de la setmana passada. En el cas d’aquells que han rebut la vacuna de Pfizer, se’ls administrarà la segona dosi al cap de 21 dies. En canvi, els que han estat vacunats amb la de Moderna, la segona dosi es dóna al cap de 28 dies. En cap dels dos casos, però, la immunitat és instantània, sinó que triga aproximadament una setmana després de la segona dosi.

La importància d’aquesta vacunació és arribar a la coneguda com immunitat de grup, és a dir, quan una part de la població s’ha immunitzat contra una malaltia, en aquest cas la Covid-19, impedint que aquesta se segueix expandint. Segons el cap de farmàcia de l’Hospital de Mataró, Lluís Campins, aquesta immunitat de grup no arribarà fins que no s’hagi vacunat un 70% de la població.

Mentre no arribi aquesta immunitat de grup, les mesures per prevenir contagis es quedaran, segons explica la coordinadora de vacunació de la Covid-19 al Maresme Anna Devesa. Per tant, durant uns mesos més encara haurem de seguir duent mascareta, mantenint la distància interpersonal, rentant-nos sovint les mans i ventilant els espais.

Tant la vacuna de Pfizer com la de Moderna contenen ARN missatger (ARNm) del virus i no pas un virus modificat com el que utilitzen les vacunes convencionals. En el cas de la de Moderna, els components que la formen són molt fràgils. Per aquest motiu, i també per agilitzar el procés de vacunació, a l’Hospital de Mataró han integrat el servei de farmàcia a l’equip de vacunació.

 

Informa: S.Ruiz