El nou sociosanitari tindrà 244 llits i 82 places d'hospital de dia

El conseller de Salut, en la seva visita a Mataró, ha fet oficial el compromís de construir el nou centre per a malalts de llarga durada que substituirà el Sant Jaume. Costarà 13 milions d'euros

La construcció del nou hospital sociosanitari de Mataró ja és oficial, tot i que encara no se'n té data d'inici d'obres. Aquest dissabte al matí, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat les instal·lacions de l'Hospital de Mataró i el solar de davant, on es construirà aquest nou centre per a malalts de llarga durada que substituirà l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. En aquesta trobada s'ha començat a explicar com serà aquest nou edifici conegut com a HAI (Hospital d'Atenció Intermèdia). El centre, que tindrà una planta en forma d'"H" de 14.000 m², comptarà amb 244 llits i inclourà 3 centres de dia amb 82 places. Tot plegat tindrà un cost de 13 milions d'euros. El conseller ha ressaltat que es vol que aquest sigui un hospital modèlic.

Manel Balcells, conseller de Salut: "Volem que sigui un nou model d'afrontar l'Atenció Intermèdia. Per nosaltres l'Atenció Intermèdia és bàsica i important perquè és la manera d'atendre els pacients crònics pluripatològics, tant des de l'atenció primària com hospitalària, de manera que descongestiona molt la pressió sobre els hospitals i també és un nivell intermedi per l'atenció primària perquè pugui ser més resolutiva i millorar molt la qualitat dels pacients." 

Perquè es puguin començar les obres cal que el solar que hi ha entre l'hospital i el camp de l'Iluro Hockey Club i que comprèn part de l'actual zona d'aparcament, se cedeixi a la Generalitat. Un tràmit que Bote ha avançat que no es podrà portar al Ple municipal fins passades les eleccions. L'alcalde ha reconegut que s'han trobat amb alguns entrebancs en el procés d'adjudicació dels terrenys i han avançat amb peus de plom fins a la confirmació de la inversió per part del Departament de Salut.

David Bote, alcalde de Mataró: "Amb el Departament tenim un calendari que està acordat i compartit. Els dos tenim un objectiu molt clar, com més aviat, millor. I més ara que ja tenim la confirmació. Crec que és una molt bona notícia per Mataró i el Maresme. L'àmbit de la sanitat ha patit molt en els darrers anys. Coneixeu també bé la història del nostre consorci, per tant jo crec que és un impuls important a l'atenció sanitària i la sanitat pública a Mataró i a la nostra comarca."

S'estima, doncs, que les obres puguin iniciar-se a partir del primer terç de l'any 2024. En una segona fase, que encara no té el pressupost compromès amb Salut, es vol edificar un segon edifici d'uns 8.000 m² en el mateix solar destinat a l'ampliació de l'Hospital de Mataró. En aquest espai s'hi ubicaran les consultes externes, el centre de dades i una unitat docent.