El monument "24 juliol" de Martí Anson homenatjarà Joan Peiró al Pati del Cafè Nou

L’artista Martí Anson ha estat el guanyador del concurs d’idees per realitzar un monument en record a Joan Peiró, anarcosindicalista, cooperativista i Fill Adoptiu de Mataró. El monument, titulat “24 juliol” en motiu del dia que va ser afusellat, és un fanal amb forma de bufador de vidre amb una punta lluminosa de vidre bufat que recorda la relació de Joan Peiró i la seva labor com a cooperativista a les Cristalleries Mataró. La proposta ha estat escollida entre 10 projectes admesos dels 14 que es van presentar al certamen. Martí Anson explica que volia que el monument tingués vida pròpia i per això va pensar que l’ideal és que el fanal només s’il·luminés un dia a l’any: el 24 de juliol. A més, per representar la faceta d’anarcosindicalista de Peiró, el fanal estarà col·locat sobre una peça de ciment com els que s’utilitzen en les obres.

El monument a Joan Peiró estarà ubicat al Pati del Cafè Nou, al costat de la Presó. Un lloc proper a altres monuments a personatges il·lustres de la ciutat, com el de l’alcalde Abril situat a la Riera. Una ubicació que segons Jaume Vellvehí, membre de la Comissió Ciutadana en Homenatge a Joan Peiró, facilitarà que la ciutadania pugui conèixer la figura de Joan Peiró d’una manera més optimista que l’espai que hi ha al Cementiri dels Caputxins.

La inauguració del monument es farà el 24 de juliol a les 10 de la nit coincidint amb el 76è aniversari de l’afusellament de Joan Peiró a Paterna per les autoritats franquistes. A més de la inauguració del monument, a 2/4 de 6 de la tarda es farà un acte en homenatge a Joan Peiró al Cementiri dels Caputxins que acabarà amb una ofrena floral a la seva tomba. El mateix dia 24 també es projectarà per primer cop a Mataró el documental “Peiró 42”.

 

Informa: S.Ruiz