El mercat del lloguer s'estanca el 2018 i està a punt d'arribar al seu límit

El mercat del lloguer s'estanca el 2018 i està a punt d'arribar al seu límit

El mercat del lloguer és més a prop de tocar sostre. Després de diversos anys consecutius amb importants pujades, els preus s'han pràcticament estancat aquest passat 2018, sobretot a la capital catalana i a la primera i segona corona metropolitana. En el cas de Mataró la variació anual ha estat de l'1,8% respecte 2017, una xifra que situa el preu del metre quadrat en els 9,6 euros de mitjana. Aquest estancament de preus però, lluny de ser una bona notícia indica que el mercat del lloguer està a punt d'arribar al seu límit, marcat aquest per la renda dels ciutadans. Així ho explica el Doctor en Economia i Director de l'Escola de Ciències Socials i de l'Empresa del Tecnocampus, Jose Maria Raya, qui afirma que cal equilibrar l'oferta i la demanda per tal de poder aconseguir solucions a llarg termini en l'àmbit del lloguer.

En aquest sentit Raya afirma que l'Estat Espanyol compta amb tant sols un 2% d'habitatge de lloguer social, lluny encara del 20% que marquen els estàndards europeus. Per fer créixer aquesta xifra afirma que molt probablement caldrà un pacte amb el sector privat, per poder destinar a lloguer social part de l'obra nova construïda.

Pel que fa al decret llei que pretenia tirar endavant el govern espanyol per allargar els contractes de lloguer dels 3 als 5 anys i reduir l’aval inicial, aquest ha estat tombat pel Congrés.  Una mesura, que segons Raya implicava petits canvis que podrien ajudar el matèria d’habitatge, però que en cap cas podia haver resolt els problemes relacionats amb el lloguer.

Informa: A.Gual