"El menjar cura" del CSdM crea un projecte específic per l'escola l'Arboç

Arròs a la cubana, fideuà i flam. Un menú que pot venir de gust a qualsevol, però que per a les persones que pateixen disfàgia ha deixat de ser un plaer per ser un mal de cap.  I és que les persones que tenen aquest trastorn digestiu no poden empassar de forma eficaç i segura des de la boca fins a l’estómac i els provoca complicacions com infeccions respiratòries, pneumònia i malnutrició. Amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i l’alimentació de les persones que han de viure amb disfàgia, neix el projecte ‘El menjar cura’, un mal que pot afectar a persones de qualsevol edat. La unitat de recerca del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) lidera una investigació en la matèria i ha desenvolupat un projecte, pioner a tot l’estat, en el que treballa en col·laboració amb l’escola d’educació especial l’Arboç, de la Fundació El Maresme. Un centre amb alumnes amb grans afectacions neurològiques i disfuncions tant motrius com cognitives. De fet, segons l’estudi fet pel CSdM, pràcticament el 90% d’aquests infants i joves tenen dificultats per empassar. Per això, no poden menjar amb les textures a les que tots estem acostumats. El que si poden fer, des d’ara, és una dieta adaptada que conservi els sabors i gustos d’aliments que tots coneixem amb textures que sí que poden empassar.

Molts d’aquests infants i joves dinen a l’escola, però la resta del temps s’alimenten a casa. En aquest sentit, és important que les famílies coneguin què és aquesta dieta adaptada i vegin que es poden fer receptes segures i que, a més, donin als seus fills plaer pel menjar. Per això, el passat cap de setmana, el projecte es va presentar a les famílies amb una festa amenitzada pel grup de teatre Comediants i amb la degustació de cinc d’aquestes receptes. Laia Serras és la Directora Tècnica de la Fundació El Maresme.

La festa va servir també per donar a conèixer el projecte de recerca i continuar aconseguint fons per seguir amb la investigació. Una recerca que continuarà estudiant la disfàgia per millorar la qualitat de vida i la salut de les persones que la pateixen.

Informa: CSalad / E. Andrés