El Maresme, peça clau de l’Estratègia Catalana de la Bicicleta 2025

El govern català vol doblar el percentatge de desplaçaments curts que es fan en bicicleta a Catalunya. Per a aconseguir-ho hi invertirà 100 milions d'euros

Projecte per a Vilassar de Mar

Una de les actuacions més destacades de l’Estratègia Catalana de la Bicicleta 2025 és la construcció d'un carril bici que entra dins el projecte de pacificació de la Nacional II, perquè és la que compren més quilòmetres i alhora una de les més reclamades,

Una pacificació de la via que implicarà un carril bici que ha de creuar la comarca, a més d'una reducció d’espai pels vehicles privats, amb només un carril per sentit. Per fer-se'n a la idea, així és com quedaria la Nacional II al seu pas per Vilassar de Mar.

Amb actuacions com aquesta del Maresme, però també amb la resta de quaranta projectes, el Pla vol aconseguir passar del 4 al 8% de quota de trajectes curts en bicicleta. Per fer-ho amplien l'actual xarxa, amb la construcció de 125 nous quilòmetres de vies ciclistes. La intenció de la Generalitat és la de treure de la xarxa viària 790.000 vehicles, i per tant estalviar-se 1.550 tones anuals en emissions de CO2 .

El Pla també preveu gairebé 500 rutes cicloturistes, unes rutes que es volen aprofitar per impulsar la bicicleta com a element turístic, d’oci i esportiu de forma segura.

És en aquest apartat on el pla també contempla la Ruta Mediterrania, amb el pas dels trams EurVelo8 o els trams corredor pel prelitoral per la comarca del Maresme.

Pel que fa als aparcament de bicicletes, per ajudar a ser un complement del transport públic, està prevista la instal·lació de 10 bicictancats. En una segona fase es preveu que se n'instalin 30 més en altres estacions de rodalies i Ferrocarrils.

Les actuacions recollides en aquest Pla tenen un pressupost de 102 milions d'Euros, 73 dels quals es finançaran amb els fons europeus FEDER i NextGeneration.

Informen: J.M. Spà / La Xarxa