El Maresme diu adeu als peatges aquesta mitjanit després de 52 anys

L'aixecament de les barreres a les 12 d'aquesta nit serà definitiu i ha de representar la primera passa per la pacificació de la carretera Nacional II

Últim dia de peatges a la C32 avui dia 31 d’agost. Aquesta mitjanit s’aixecarà la barrera per última vegada i de manera definitiva. D’aquesta manera s’acabarà la concessió de l’autopista i arriba el moment en què, després de 52 anys, quedarà alliberada de pagament al seu pas. La data de caducitat de la concessió no ha estat l’únic que ha fet que els maresmencs deixem de pagar per circular per la C-32. La pressió popular i associativa, a través de diferents vies, hi ha tingut un paper clau, segons explica Antoni Esteban, president de la Plataforma Preservem el Maresme, que aglutina un centenar d’entitats del territori. Un primer pas que ha de precedir el proper repte, que ha de ser, segons Esteban, aconseguir pacificar la Nacional 2 i sobretot aconseguir millores al transport públic.  

Recordem que el govern a la Generalitat havia posat sobre la taula la possibilitat d’implementar el pagament d’una vinyeta que permetés seguir finançant el manteniment de les autopistes. Per la seva banda, el govern espanyol s’ha compromès aquest mes de juny amb Brussel•les a tenir a punt el nou sistema de peatges en totes les autovies de l’estat abans de finals de juny del 2022, per aplicar-ho el 2024. Es tracta d’una de les apostes de l’executiu de Pedro Sánchez en el marc de les mesures fiscals que han de contribuir a la transició ecològica. Des de la Plataforma Preservem el Maresme es mostren contraris a la possibilitat del pagament per vinyeta i asseguren que és una mesura “legalment inviable”.

La primera passa a partir de l’1 de setembre serà eliminar les casetes dels peatges i condicionar espais que seran inservibles per emplaçar equipaments públics i proposen instal·lar zones per a càrrega de cotxes elèctrics.

El mateix 31 d’agost també s’eliminaran els peatges d’altres vies com el de l'AP-7 de Vila-seca fins a la Jonquera, la C-33 i també els de l'AP-2, que passa per les demarcacions de Tarragona i Lleida.

Informa: C.Sánchez