El govern espanyol assegura que "el pitjor no ha arribat" i felicita el comportament de la ciutadania

El President del Govern Espanyol, Pedro Sánchez, fa balanç de la primera setmana de confinament després que dissabte passat es decretés l’estat d’alarma. En la compareixença d’aquest dissabte, Sánchez ha assegurat que aquests primers set dies han fet canviar a la societat per valorar, ha dit, el més important: “la vida i la salut”. El President ha assegurat que l’estat està suportant “l’emergència més greu de l’últim segle” i que “el pitjor encara no ha arribat”. És per això que Sánchez ha valorat l’esforç de tota la ciutadania que compleix amb el confinament i ha dit que la societat està reaccionant amb una “disciplina impressionant”, amb “moral de victòria” i “molta responsabilitat”. Tot i això ha recordat als qui no ho fan, que actuïn amb responsabilitat. I ha llençat un missatge als joves perquè s’impliquin, no facin córrer “rumors i falsedats” i ajudin a “trencar la cadena de transmissió del virus” quedant-se a casa. “Quan això passi, sabrem si vam ser generosos i valents”, ha dit Sánchez.

Un dels exemples que el confinament és efectiu, segons el govern, és la mobilitat, que s’ha reduït considerablement aquests darrers dies o l’augment en un 80 per cent del consum d’internet, atribuït al teletreball. Només el dilluns passat, ha explicat Sánchez, Espanya es va situar com al cinquè país amb més tràfic de dades a Internet, amb un 4 per cent mundial, el segon país amb més consum a la Unió Europea darrere d’Alemanya.

A més a més, el President ha assegurat que l’estat espanyol necessita temps. Un temps necessari, ha dit, per frenar la corba d’infectats per coronavirus, per preparar el sistema sanitari i per donar temps als científics i investigadors a desenvolupar els fàrmacs necessaris per combatre el Covid-19. I no només per combatre’l sinó també per curar el virus amb una vacuna que, segons el govern, és important que arribi com més aviat millor. Prèviament però, Sánchez ha anunciat que s’han pres més mesures sanitàries al sistema espanyol amb la contractació de personal suplementari, en concret 52.393 persones que s’incorporaran al sistema en els pròxims dies. Persones que fins ara es trobaven jubilats, eren residents o estudiants d’últim any de medicina.

En aquest sistema sanitari el President ha dit que hi arribaran milers de mascaretes i que ja han estudiat com fabricar-les directament a l’estat espanyol. El mateix ha assegurat amb els tests reactius de la prova del coronavirus, que segons Sánchez, ja han comprat i que són de reacció ràpida.

El President de l’estat ha explicat que l’estratègia que ha adoptat Espanya davant la crisi del coronavirus ha estat la d’implementar “mesures més dràstiques i estrictes” que en altres països tot i que segueix registrant-se com a un dels països més afectats del món per aquesta pandèmia.

El risc de contagi, segons el President, està a tot l’estat espanyol, però ha recordat que hi ha tres focus importants on es concentra el virus: la Comunitat de Madrid, el País Basc i Catalunya. En aquest sentit ha assegurat que està en contacte amb totes les autoritats delegades especialment en aquests territoris i que volen assegurar-se que tots els espanyols estiguin el màxim d’informats per evitar encara més la propagació. El govern espanyol per això demana mantenir la unitat i ha assegurat que no es vol polemitzar amb cap institució política.

El President del govern ha inclòs unes paraules d’agraïment i orgull, ha dit, als serveis públics de l’estat, incloses les administracions i institucions, però especialment al servei sanitari. També ha volgut felicitar a les policies locals i autonòmiques per la tasca, ha assegurat, “fonamental” d’aquests dies i per “garantir l’ordre públic” en tot moment.

Informa: M.Gómez