El futur dels centres per a persones amb discapacitat intel·lectual, a debat a Mataró

discapacitat
Foto: Mataró Audiovisual

L’ètica i la innovació en l’atenció han centrat la XIII Jornada de la Coordinadora de Centres per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual de Catalunya que ha tingut lloc avui al TecnoCampus. Tant l’ètica com la innovació, segons el president de la Coordinadora, el Joaquim Serrahima, són claus pel futur del sector, que passa pel repte d’adaptar-se a un nou tipus d’usuari. Els avanços mèdics dels últims anys han comportat una disminució dels casos de persones que pateixen alguna síndrome, però està augmentant el nombre de persones afectades per addiccions o trastorns de conducte . A més, també està augmentant l’esperança de vida de les persones amb discapacitat.

Per encarar aquest canvi, des de la Fundació Catalunya Creactiva, que també dirigeix Serrahima, s’ha  elaborat un estudi genètic i un macrobiòtic centrat en l’absorció de la medicació i l’alimentació. Els resultats indiquen  que les persones amb discapacitat intel·lectual tenen una intolerància al gluten el doble de l’habitual i una intolerància a la lactosa un 25% superior a la resta de la població. L’eliminació del gluten i la lactosa de la dieta i una aposta per proteïnes vegetals creuen que tindrà un impacte en la conducta dels pacients.

En el marc d’aquesta jornada, el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, ha explicat que la Generalitat augmentarà a efectes de gener del 2019 les tarifes dels centres residencials en 1’2% i un 2% en l’atenció diürna.  Uns increments que han de millorar les condicions assistencials i laborals dels centres per a persones amb discapacitat intel·lectual.

Durant la jornada s’ha presentat, entre d’altres, el projecte “Eyeharp”, un projecte per a què persones amb discapacitat intel·lectual puguin fer música a través dels moviments de la mirada o el cap.

 

Informa: S.Ruiz