El Dia Mundial de l’Ictus visibilitza la segona malaltia més mortal

La segona malaltia més mortal a casa nostra és l’Ictus. A més, és la primera en generar discapacitat funcional en la població adulta i la segona en causar un deteriorament cognitiu. És per aquest motiu que cada 29 de novembre es dedica un Dia Mundial a l’Ictus. Aquesta malaltia cerebrovascular és un tipus de patologia que pot detectar-se amb antelació ja que presenta símptomes abans de manifestar-se.

Les xifres relacionades amb l’Ictus són esfereïdores. Cada any a Catalunya 13.000 persones en pateixen, el que suposa més de 35 pacients diaris. Pel que fa al Maresme, el nombre arriba als 400 ingressats per aquesta malaltia cada any. El més habitual és l’isquèmic que és el detonant del 80-85% dels casos que es registren. Aquest tipus d’Ictus és el que tapona una artèria. L’altre és l’hemorràgic que és desenvolupa a causa del trencament d’un vas.

La prevenció, com en totes les malalties, és primordial. En el cas d’aquesta patologia, els hàbits saludables com realitzar activitat física, reduir el colesterol i el consum d’alcohol, deixar de fumar o menjar sa són una bona manera de prevenir-la. També és recomanable controlar la pressió arterial, detectar i tractar la fibril·lació auricular, controlar la diabetis i gestionar l’estrès i la depressió. Per sort, gràcies a l’avenç de la ciència, des de l’Hospital de Mataró es poden atendre Codi Ictus a qualsevol hora de qualsevol dia de la setmana. El Codi Ictus és un codi d’emergència que permet actuar amb rapidesa en el cas de detectar les primeres manifestacions d’aquesta malaltia.

Informa: L.Sanmiquel / P.Andreu