L’acte ha distingit la col·laboració d’agents i ciutadans per les seves actuacions destacades en l’àmbit de la seguretat pública. També ha servit per donar la benvinguda a la nova promoció i agrair la tasca dels agents que es jubilen

L’11 de maig de 1875, fa 148 anys, va ser el primer dia de servei de la Policia Local de Mataró. Al voltant d’aquesta data el cos celebra el seu dia per reconèixer formalment la tasca que agents i ciutadans han fet els mesos anteriors en matèria de seguretat pública. Aquest dimecres l’Auditori del TecnoCampus s’ha omplert de gom a gom per aplaudir les actuacions d’aquestes persones, una seixantena que, com el caporal Antonio Rosales, han estat distingits per la seva actuació que, en aquest cas, va servir per destapar un cas de violència domèstica.
Antonio Rosales, caporal de la Policia Local de Mataró: “Un veí ens va avisar que una mare estava agredint la seva filla, menor. Va ser complicat perquè el pis donava a la part posterior de l’edifici, però vam acabar trobant l’habitatge. Tot i així, era un cas molt delicat”
També han rebut reconeixements agents d’altres cossos de seguretat, ciutadans, tècnics municipals i membres d’altres entitats.
Durant l’acte, a més, s’ha donat la benvinguda als 10 agents d’última promoció que s’ha incorporat al cos, s’ha lliurat el carnet especial d’agent emèrit al personal jubilat i s’han posat en valor cinc ascensos.
Els reconeixements s’han completat amb el lliurament de les medalles al mèrit professional, així com a la trajectòria d’aquells agents que fa 20 i 25 anys que formen part del cos. Un cos que ha viscut una transformació destacable en els últims anys.
Mateo Sánchez, intendent major de la Policia Local de Mataró: “És increïble el que hem avançat en tots els sentits: en la formació, la tecnologia, la capacitat dels agents i la voluntat de servei. També el reconeixement que tenim professionalment com a policies. L’evolució ha estat molt positiva. Quan sento persones que diuen que abans es vivia millor crec que estan equivocats; ara estem millor i també tenim un millor servei.”
Juan Carlos Jerez, regidor de Seguretat Pública de l'Ajuntament de Mataró: “Sense seguretat i percepció de seguretat no podem gaudir plenament dels nostres drets. Per això és tan important parlar de seguretat i que estigui a l’agenda política i dels mitjans. Però no tothom en sap, de seguretat, ni tothom és conscient del que costa oferir aquest servei. La Policia Local és un servei integral, té un munt de funcions i competències i s’han de prioritzar. No es pot fer tot alhora i bé”
Una transformació constant que implica grans reptes de present i futur.
Mateo Sánchez, intendent major de la Policia Local de Mataró: “El repte principal és l’avançament tecnològic. Hi ha moltes eines que encara no hem desenvolupat. Anem una mica endarrerits. A més, hem de potenciar més la coordinació amb la ciutadania. Ser dins del teixit social i formar part de tots els grups.”
Juan Carlos Jerez, regidor de Seguretat Pública de l'Ajuntament de Mataró: “Crec que estem en el bon camí en l’aplicació de les noves tecnologies i en matèria de valors. Tenim una policia amb valors, amb vocació i amb capacitat d’adaptació. L’únic que hem de millorar és la relació amb al ciutadania, que ha de ser molt exigent. Ens hem d’adaptar a la ciutadania i no a la inversa.”
Antonio Rosales, caporal de la Policia Local de Mataró: “La ciutadania cada vegada demana més i hem d’estar a l’altura, ben formats i ben organitzats. I això no és fàcil amb una plantilla àmplia com la nostra.”
Un dels moments més emotius del Dia de la Policia Local ha estat el record per a l’agent emèrit Guillem García, que va morir ara fa un any.
L’últim Dia de la Policia Local de l’intendent
Aquest ha estat l'últim Dia de la Policia Local que Mateo Sánchez ha viscut com a cap en actiu. El març de l'any que ve es jubila i ha aprofitat per recordar els seus inicis en el cos, a principis dels anys 80.
Mateo Sánchez, intendent major de la Policia Local de Mataró: “El primer que recordo és que feia molt de fred, era el 16 de gener i encara no ens havien arribat els abrics. També recordo que no teníem cap tipus d’instrucció ni formació. Ens donaven un talonari i un bolígraf i ens enviaven a patrullar per la ciutat. No hi havia prou cotxes, així que anàvem a peu i majoritàriament sols. A vegades ni tan sols teníem emissores per trucar-nos entre nosaltres.”
“Estic una mica emocionat. Deixo enrere més de 40 anys d’experiències i em quedo amb les positives. Recordo la bona acollida que he tingut sempre per part de tothom. Me’n vaig content de la feina feta, malgrat les errades que pugui haver comès.”