El Dia de l’Aturada Cardíaca s’organitza a les escoles adaptant-se a la Covid-19

El Dia de l’Aturada Cardíaca s’organitza a les escoles adaptant-se a la Covid-19

Sota la premissa que tots els ciutadans del món poden salvar una vida, el Consell Europeu de Ressuscitació ha tornat a animar a la població a difondre la importància de la conscienciació de l’aturada cardíaca. Coincidint aquest divendres amb el dia mundial d’aquesta jornada, les escoles han tornat a ser les protagonistes de les activitats. Unes activitats que s’han hagut d’adaptar a les mesures per la Covid-19 i que per això, s’allargaran durant tot el curs escolar. Han estat una vintena les escoles i instituts que a Mataró han participat de la iniciativa impulsada pel grup de treball local del Servei Vital Bàsic (SVB), encarregat de seguir el programa del Consell Català de Ressuscitació. Una jornada diferent de la d’altres anys, amb menys presència al carrer, però amb la mateixa il·lusió i implicació.

Un dels objectius del Dia Mundial de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca és fer perdre la por i saber com actuar davant una situació com aquesta. De fet, l’aturada cardíaca és responsable de 350 mil morts a l’any fora dels hospitals a tot Europa. Saber reaccionar i poder fer maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) consideren, des del grup de treball Suport Vital Bàsic de Mataró, que fins i tot s’hauria d’aprendre a les escoles.

Des del Consell Català de Ressuscitació alerten d’algunes recomanacions que canvien el protocol davant d’una aturada cardíaca durant la pandèmia de Covid-19. D’aquesta manera, el personal no sanitari que sigui testimoni d’aquesta situació es recomana que estigui ben protegit amb mascareta, que no comprovi la respiració (no escoltar ni sentir) i, especialment, que no realitzi ventilacions boca a boca. Es demana utilitzar sempre que es pugui un desfibril·lador automàtic (DEA) i seguir les seves indicacions. De fet, la ciutat de Mataró compta en aquests moments amb 44 desfibril·ladors, 42 en equipaments i 2 a la via pública. 

Informa: M.Gómez