El deute de la pobresa energètica a debat entre les administracions i Endesa

Citats a la Diputació de Barcelona els municipis de la demarcació per valorar la proposta feta per Endesa de cofinançar el deute de la companyia acumulat per la pobresa energètica. Segons una nota de premsa de la pròpia Diputació la presidenta de l’ens, Núria Marín, assegura que convoca a tots els alcaldes i alcaldesses per “analitzar i debatre els continguts de la reclamació” . Així mateix Marín planteja la creació d’una taula amb la resta d’administracions i empreses per trobar una solució al “problema del deute”, diu, de les famílies més vulnerables.

Una trobada que arriba després que la companyia elèctrica d’Endesa proposés pagar a mitges, entre les administracions i la mateixa empresa, el deute acumulat de més de 21 milions d’euros provinent de l’impagament de les persones en situació de vulnerabilitat. La companyia assegura que té detectades prop de 25 mil persones vulnerables  a Catalunya tot i que només el 30 per cent s’han beneficiat de les ajudes i els descomptes del programa social d’Endesa anomenat Bo Social.

La ciutat de Mataró es registra com al vuitè municipi català amb més deute total acumulat en aquesta empresa, 363.156 euros. En concret la capital del Maresme suma un total de 402 contractes vulnerables amb Endesa, 112 dels quals estan adherits al Bo Social i per tant, es beneficien de descomptes que van des del 25 al 40 per cent del cost total de la factura de la llum.

L’empresa vol arribar a un acord amb les administracions per “evitar”, assegura en un comunicat, “la interrupció del servei”. Un fet que s’evitaria si s’apliqués de forma definitiva la Llei de Pobresa Energètica aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2015.

Els alcaldes de la demarcació de Barcelona ara tenen alguna cosa a dir conjuntament. Ho decidiran dimecres, 4 de setembre, a dos quarts d’una del migdia a la seu de la Diputació de Barcelona. L’alcalde de Mataró, David Bote, ja ha confirmat que hi serà present.

Informa: M.Gómez