El control parental, clau en la connexió segura a internet

L’11 de febrer és la data triada aquest any per celebrar el Dia de la Internet Segura, una jornada internacional que té com a objectiu conscienciar petits i grans sobre un ús més segur de la xarxa. El Dia de la Internet Segura incideix en la importància que els més joves, sobretot, els menors de 14 anys, es connectin a la xarxa sota la supervisió dels pares. Fills de l’era digital, els menors d’edat d’avui dia no es plantegen que connectar-se a Internet pugui ser tan divertit com perillós. Per això, el control parental es fonamental per saber si estan accedint a continguts no aptes per a la seva edat o bé si estan connectats amb desconeguts que a la llarga podrien abusar d’ells. Ho ha explicat l'agent dels Mossos d'Esquadra Montse Morcillo en el programa 'El Mirador'. 

Un dels "senyals d’alerta" per saber si els menors estan fent un bon ús d’Internet és fixar-se en quants seguidors o amics tenen en els seus perfils a les diferents xarxes socials, segons Morcillo. Si, per exemple, un nen de 12 anys té un perfil a Instagram privat però amb 500 seguidors és probable que hagi acceptat contactes que no conegui, perquè és difícil que amb la seva edat hagi coincidit amb tanta gent.

Una altra qüestió en la qual es fa èmfasi és en el bon ús de la xarxa per evitar el ciberassetjament. Morcillo insisteix que casos així cal denunciar-los sempre i recorda que a Internet no existeix l’anonimat.  Tot deixa rastre – afirma- i si algú denuncia que rep insults o amenaces, s’investiga fins que es troba l’assetjador. 

El Dia de la Internet Segura es va proposar el 2004 en el marc de la Unió Europea i dins del projecte SafeBorders. A l’actualitat se celebra a 140 països.

Informa: B. Doñate / Imatges: Europol