El confinament de les persones doblement vulnerables

També són vulnerables i es troben confinades des de fa més d'un mes totes aquelles persones que viuen en un dels centres i residències que gestiona la Fundació el Maresme. És el cas de la residència Llar Santa Maria, que atén a persones en edat adulta amb discapacitat intel·lectual profunda i amb una necessitat de suport generalitzat. L'espai és tant centre de dia com residència, tot i que des de l'inici del confinament no ofereix ja el servei de centre de dia i només manté a tots aquells usuaris dels quals les seves famílies no se n'han pogut fer càrrec.

L'ús de mascaretes i guants o mesures com rentar-se les mans freqüentment o posar-se la roba de treball immediatament després d'arribar a la residència són essencials perquè el virus no arribi de fora a l'interior. Per ara han aconseguit mantenir-lo a ratlla i la residència Llar Santa Maria és un espai net de coronavirus. Expliquen que el personal es troba bolcat en la feina que estan fent i que mantenen un confinament estricte quan són a casa per evitar possibles contagis.

La comprensió de la situació però, resulta complicada per a tots aquests usuaris que han vist com el seu dia a dia ha canviat dràsticament. Ja no poden anar a casa seva ni el cap de setmana ni a dinar, tot i això, des del centre fan videoconferències perquè familiars i usuaris es puguin veure.

També és difícil la comprensió de la situació per a totes aquelles persones que viuen en una llar-residència del Servei d'Habitatges de la fundació. En aquests espais substitutius d'una llar pròpia hi viuen persones a les quals se'ls proporciona atenció i acompanyament. Els professionals treballen per fomentar l'autonomia d'aquestes persones que aquestes setmanes han vist totalment alterat el seu dia a dia. En el seu cas disposen d'un permís especial per poder sortir acompanyats al carrer com a mesura terapèutica.

Ja fa més d'un mes que totes aquestes persones, doblement vulnerables, es troben confinades, una situació complicada, però que per ara ha complert el seu objectiu: que cap d'aquestes persones s'hagi vist infectada per la covid-19.

Informa: A.Gual