El cementiri de Les Valls habilita un espai de dol gestacional

L’espai recorda amb una escultura els infants que moren durant l’embaràs, el part o després d’haver nascut, un dolor que pateixen les famílies i que sovint queda invisibilitzat

El Cementiri de Les Valls de Mataró ha inaugurat aquest dissabte un nou espai dedicat al dol gestacional i neonatal. Ho fet el mateix dia que es recorda els infants que moren durant l’embaràs, el part o poc després d’haver nascut, una realitat que provoca dolor als pares i que, de vegades, la societat relativitza.

La creació d’aquest espai al cementiri municipal ha estat possible gràcies a l’impuls de l’Associació Ania, la qual aplega famílies afectades, i del Consorci Sanitari del Maresme. Jordi Amblàs, de l’Associació Ania i la ginecòloga Mònica Martínez expliquen per què és important visibilitzar el dol gestacional.  

El nou espai de dol de Les Valls és un conjunt escultòric de roca granítica sobre el qual es veuen nou papallones blaves emprenent el vol. Està delimitat per una planxa d’acer i té una inscripció en record als infants que no han arribat a néixer. L’alcalde de Mataró, David Bote, ha estat l’encarregat d’inaugurar-lo.

L’Ajuntament de Mataró ha habilitat aquest espai de dol al cementiri arran d’una proposta d’ERC on demanava al Ple el reconeixement públic del dol perinatal i neonatal. El consistori va aprovar la petició dels republicans de forma unànime el juny de l’any passat i es va comprometre a crear un espai de dol a Les Valls. 

Informa: B. Doñate