El canvi climàtic podria fer desaparèixer els boscos del Maresme

La poca gestió forestal i la pujada de les temperatures assecaran els boscos de la comarca alhora que faran créixer el risc d'incendi

Els boscos del Maresme es troben en perill. La pujada de les temperatures i les pluges torrencials amb llargs períodes de sequera entremig podrien fer desaparèixer moltes de les espècies vegetals actuals i acabar assecant aquestes zones. Això també comportarà un risc d'incendi major, amb més material als boscos preparat per cremar. Segons Jordi Bonet, tècnic de canvi climàtic del Consell Comarcal del Maresme, la gestió forestal esdevindrà clau per protegir els boscos i les persones i evitar que en un futur el paisatge del Maresme sigui desèrtic. En aquest sentit explica que és clau regular la quantitat d'arbres que hi ha per metre quadrat, així com enretirar tot aquell material que podria convertir-se en carrega en un possible incendi. Ara mateix tot això no es compleix i explica que ja s'ha advertit que els boscos del Maresme tenen una càrrega de foc molt superior a la capacitat d'extinció que té el cos de Bombers a la comarca.

La pressió climàtica a la qual estan sotmesos els boscos de la comarca fa que els arbres siguin més dèbils i per tant més vulnerables davant les plagues. Això ja està passant en l'actualitat i en el futur s'agreujarà. Es calcula que d'aquí a 70 anys al Maresme hi haurà un gran temporal per any amb grans quantitats de pluja en poc temps que el sol no podrà absorbir, fortes ventades i temporals marítims que afectin directament també al litoral de la comarca.

Informa: A.Gual