El Brexit provoca que el curs vinent sigui l’últim amb beques Erasmus

La solució implicaria generar un programa propi de beques amb el Regne Unit, tal com passa, per exemple, amb Suïssa.

El curs 2021-2022 serà l’últim curs en què estarà disponible el programa Erasmus amb el Regne Unit. Com a mínim, per ara, ja que el programa de beques deixarà d’efectuar-se a partir del 2022 a conseqüència del Brexit. El Regne Unit ha deixat d’estar a la Unió Europea i això ha provocat canvis burocràtics i administratius com, per exemple, haver de contractar una cobertura sanitària privada. La mobilitat cap al Regne Unit, però, podria tenir solució si el govern anglès proposa un programa propi de beques amb les universitats de la Unió Europea, tal com passa amb Suïssa, per exemple. Segons la Responsable Internacional del Tecnocampus, Yaiza Bueno, encara no hi ha cap alternativa sobre la taula tot i que a partir del 2022 volen continuar la relació i signar algun conveni per enviar estudiants, malgrat que aquest programa potser no compti amb una beca. L’afectació, sigui com sigui, és clara per tots els estudiants, no només els del Tecnocampus. Així ho explica Yaiza Bueno, responsable de relacions internacionals del Tecnocampus.

Afecta en el sentit que el curs vinent, el 2021-2022, és l'últim curs en el qual les universitats podran entrar al programa Erasmus. És a dir, que els estudiants podran participar en aquest programa de beques. Més enllà d'aquí, haurà de ser el propi govern britànic o les pròpies universitats a títol individual les que s'encarreguin de fer algun tipus de beques per poder atreure a estudiants i poder-los enviar.

De moment de cara al curs vinent, 2021-2022, ja hi ha nou estudiants que han demanat acollir-se al programa Erasmus per viatjar al Regne Unit. Amb el Brexit, però, les condicions del viatge han canviat i les universitats han d’informar molt bé els seus estudiants de totes les restriccions que s’han modificat i els permisos que cal complir per adaptar-se a les noves restriccions. Així ho detalla Yaiza Bueno.

Els nostres estudiants poden continuar amb la beca Erasmus però han canviat les seves condicions de viatge. L'entrada al país està sota unes restriccions que fins ara no tenien. Llavors, són les pròpies universitats que han de donar les indicacions als estudiants. Dir-los com han de treure's el visat d'estudiant, el passaport... i tots aquests procediments que fins ara no calien. 

A banda de la situació del Brexit, la pandèmia del coronavirus ha afectat als estudiants que ja aquest curs volien viatjar al Regne Unit. Dels nou alumnes que ho havien demanat, finalment cap ha pogut traslladar-se a aquest país a fer l’Erasmus. De fet, el Tecnocampus preveia un any amb una crescuda d’un 20 per cent en la mobilitat dels seus estudiants, però la Covid-19 ho ha aturat tot. També preveien augmentar l’arribada dels estudiants d’altres països, però aquesta ha caigut finalment, més d’un 70 per cent.

Informa: M.Gómez / R.Casanova