El 1985, l’any que els Reis van venir acompanyats de neu al Maresme

La nit de Reis de l’any 1985 la comarca va quedar colgada de neu i els dies posteriors es va haver de lidiar amb les conseqüències d’aquest episodi insòlit.

Fotografia: TV3

Les temperatures previstes per aquest 5 i 6 de gener disten molt de les que es van registrar els mateixos dies però d’ara fa 38 anys, al 1985. Llavors, a molts punts de Catalunya entre ells el Maresme, es va viure una nevada considerable fruit de la combinació entre l’arribada d’aire fred i l’aire humit propi de la Mediterrània. La neu va començar a caure per damunt dels 200 metres però cap al vespre malgrat haver un cel aparentment inofensiu, van aparèixer els primers flocs a Mataró durant la cavalcada de Reis.

Quim Serra (meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme): Aquí a Mataró durant tot l’episodi, el dia 8 de gener va ser la temperatura més baixa. Va ser de 5 graus sota zero. També hi va haver neu a terra durant aquella setmana. Es veien imatges de les onades trencant literalment amb la neu a les platges del Maresme. Això va passar l’any 1985.

Alexis Serrano (director Arxiu Comarcal del Maresme): Quan va començar la cavalcada la nevada ja es feia més visible. La gent pensava que no agafaria. La realitat però, va ser que durant la nit de Reis va seguir nevant. L’endemà, a primera hora del matí, aquells que van sortir a passejar el cavall de cartró o els patins van trobar que hi havia 4 o 5 dits de neu.

Els mes petits d’aquella època recordaran aquells dies amb il·lusió però el cert és que la nevada va causar alguns problemes a la ciutat de Mataró. El principal, lligat a la neu que es va acabar convertint en gel.

Alexis Serrano (director Arxiu Comarcal del Maresme): La cosa curiosa és que no només va nevar. Com que les temperatures eren molt baixes, molta d’aquesta neu es va convertir en gel i, per tant, les autoritats van haver de treballar per repartir sal. La sal es va acabar de seguida i van haver de llençar sorra. A la zona de Rocafonda i Cerdanyola, per exemple, s’hi van fer unes plaques de gel que eren una mica perilloses. A més, aquests barris els carrers no són massa plans i era molt fàcil relliscar.

Com a conseqüència d’aquell episodi de neu també es van rebentar algunes canonades, no funcionaven els escalfadors de l’aigua i alguns cotxes no podien arrencar el motor. Una situació que amb les temperatures actuals difícilment tornarà a viure’s a la comarca del Maresme.