'Dofins del Maresme' recopila dades sobre els cetacis de la zona

El projecte, impulsat per Posidònia 2021, vol realitzar un mapa de distribució i un catàleg de foto identificació de les 8 espècies que es poden trobar al litoral maresmenc

Imatge: Posidònia 2021

Posidònia 2021 posa en marxa el projecte mediambiental "Dofins del Maresme" amb el suport de CaixaBank i la Fundació Iluro. Es tracta d'un estudi amb el qual es vol dur a terme un mapa de distribució i un catàleg de foto identificació per recopilar dades sobre els cetacis de la zona per a posteriors estudis sobre les seves poblacions.

Des de l'inici del projecte ja s'han realitzat una dotzena d'alibraments amb el Vell Marí. Al mar Mediterrani hi ha nou espècies de cetacis permanents. La coordinadora de "Dofins del Maresme', Anna Conde, explica que, exceptuant l'orca, la resta de les vuit espècies es poden veure de manera més o menys habitual al litoral català.

Anna Conde: "En les nostres sortides podem veure tres espècies de dofins, cap d'olla gris, rorqual comú, catxalot i dues altres espècies que són més complicades de veure però, tot i així, hi ha alguns albiraments a la costa catalana"

Algunes d'aquestes espècies són vulnerables i d'altres, fins i tot, es troben en perill d'extinció. Un exemple clar és el 'dofí comú'.

Anna Conde: "Es diu comú perquè abans ho era molt, però a causa de la pressió humana, a partir dels anys 60 i 70 la seva població ha anat decreixent d'una manera brutal. Les amenaces principals són la sobrepesca i la sobreexplotació, perquè els deixem sense aliment. També la destrucció de l'hàbitat, la contaminació acústica o els microplàstics. A més, són espècies molt vulnerables a la pesca accidental i molts vegades queden atrapats en xarxes."

Conèixer les espècies de cetacis, la seva distribució, comportament, paràmetres poblacionals i les seves amenaces és imprescindible per poder promoure la seva conservació i protecció. És per això que Posidònia 2021, a través de la seva web, posa a disposició un formulari per anotar les espècies que la ciutadania pugui veure des de vaixells o activitats aquàtiques.

Informació: J.Peñaranda