Docents i sanitaris reclamen revertir les retallades en una vaga

Els sindicats d'ensenyament han convocat una vaga per aquest dimecres i dijous. La principal reivindicació és que el Departament elevi la inversió en educació fins al 6% del PIB. La vaga coincidirà amb la que durà a terme també el sector sanitari

Fotografia: tvmataró

El sector educatiu es prepara per una setmana en la qual tornaran a fer sentir les seves reivindicacions des del carrer. Després de superar el primer trimestre sense cap mobilització, per aquest 25 i 26 de gener s’ha convocat, de nou, una vaga. El col·lectiu de docents denuncien que encara no s’han revertit les retallades d’ara fa una dècada. En aquest sentit, una de les principals demandes dels professors és que la inversió en educació s’elevi fins al 6% del PIB.

Iolanda Segura (portaveu nacional USTEC). Dotar els centres d’aquelles mesures i recursos que es necessiten tant per atendre l’alumnat i poder fer una activitat pedagògica de qualitat, com per l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i tenir realment una escola inclusiva.

Xavi Garcia (delegat de CGT Ensenyament Maresme). Volem recuperar els drets que teníem el 2012. No és res més que això. És estar com estàvem fa més de 10 anys.

Vanesa Latorre (delegada de CGT Ensenyament Maresme). La inversió en educació no arriba al 3,5% i la llei diu que ha d’arribar al 6%. Si no hi ha recursos no es pot desplegar tot el que diu el Departament: nou currículum, el decret d’inclusió...

A banda, els docents reivindiquen la necessitat de reduir la ràtio d’alumnes per aula o la defensa de la immersió lingüística. També expressen el neguit compartit pel procés d’estabilització dels interins. Tot plegat ha comportat que el Departament d’Educació hagi presentat diverses propostes per intentar frenar la vaga. Malgrat que es valoren de forma positiva, els sindicats consideren que continuen sent insuficients i res fa pensar que es desconvoqui la mobilització.

Una de les particularitats d’aquesta vaga és que serà conjunta amb el sector sanitari, un sector durament afectat també per les retallades i que, a més, ha hagut de fer front a una pandèmia amb una manca evident de recursos.

Iolanda Segura (portaveu nacional USTEC): Els serveis públics estan molt precaritzats. Sanitat i Educació. Estan molt tensionats des de fa temps i es fa necessari fer pressió i més ara en un context de negociació de pressupostos. Qui està patint el mal servei és la societat però qui estem patint les conseqüències d’aquests dèficits pressupostaris i de voluntat política és qui estem donant aquest servei.

Pel dia 25 la convocatòria cita als assistents a la vaga a les 11 del matí a la Plaça Sant Jaume de Barcelona per manifestar-se fins al Parlament. El dijous 26, en canvi, hi ha previstes diverses accions descentralitzades pel territori. Finalment, el dia 28 s’ha organitzat una gran concentració a la Plaça Sant Jaume a les 11 del matí.