Disruptors endocrins: un perill invisible per la salut

Tipus de disruptors endocrins

Diabetis, obesitat, hipotiroïdisme, efectes estrogènics o fins i tot càncer són algunes de les malalties que poden causar els disruptors endocrins. Es tracta d’unes substàncies químiques que poden canviar el funcionament normal dels òrgans i teixits encarregats de regular les hormones. A banda de les malalties que ens poden arribar a provocar, un dels principals perills dels disruptors endocrins és que ens envolten sense que en siguem plenament conscients. La infermera del CAP de la Riera Joana Ramon explica que aquestes substàncies les trobem principalment en els plàstics que fem servir  en el nostre dia a dia: tapers, gots i culleretes de plàstic, botelles o les safates, bosses i capses amb què s’empaqueten els aliments en els supermercats. Recomana prescindir-ne tant com es pugui o fixar-se en la seva qualitat, indicada en l’envàs amb un triangle. Els de més qualitat els podem identificar amb el número 1 i 5.

Però també cal fixar-nos en què mengem i la seva procedència. Per exemple, moltes de les verdures i hortalisses que consumim poden portar pesticides o herbicides que actuen com a disruptors endocrins. Substàncies que també podem trobar en peixos grans que contenen alts nivells de metalls pesats, ja que com més gran és el peix, més temps ha estat a l’aigua. Joana Ramon recomana menjar peixos petits o hortalisses de proximitat o ecològiques.

Els productes de cosmètica, d’higiene personal o els detergents també és recomanable que siguin el més natural possible perquè contenen elements que actuen com a disruptors endocrins, entren en contacte directa amb la nostra pell i també ens poden provocar malalties. Els que venen lliures d’aquestes substàncies estan identificats amb una etiqueta avalada per la Unió Europea.

 

Informa: S.Ruiz