Detinguts tres homes a Mataró per una estafa digital

Van estafar 10 mil euros fent-se passar per treballadors d’un banc a través del mètode del 'phishing'. El cas l’ha portat la Policia Nacional, que també ha detingut una persona Girona

Tres detinguts a Mataró i un a Girona per un delicte d'estafa digital, conegut popularment com a phishing. Les detencions, efectuades per la Policia Nacional, es van produir entre el mes d'abril i el mes de juny després d'haver estafat 10.000 euros. El cas es va començar a investigar el mes de març d'aquest any, després d'una denúncia feta a Madrid, i l'ha portat el Grup de Delinqüència Especialitzada en Delictes Tecnològics de la comissaria de Girona.

Els estafadors van trucar a la víctima fent-se passar per treballadors de la seva entitat bancària per informar-los que s'havien detectat transaccions sospitoses en el seu compte. Una de les novetats és que suplantaven el número de telèfon pel real de l'entitat bancària perquè la víctima no sospités.

Tot seguit els enviaven un SMS a la víctima amb un enllaç a una pàgina web que simulava ser la del banc on les víctimes posaven les seves dades personals i les claus d'accés. Un cop tenien les dades, carregaven les transferències i per telèfon els demanaven els codis de verificació a la víctima, dient que eren per cancel·lar-les. Els diners després van ser distribuïts en diversos comptes corrents per dificultar la traçabilitat dels diners.

Què és el phishing

El phishing és un mètode d'estafa que es realitza a través de correu electrònic, trucada telefònica o SMS, entre d'altres, consistent en què una persona suplanta la identitat d'un treballador d'un banc, una empresa elèctrica o de repartiment de mercadaries per instal·lar virus als dispositius electrònics o aconseguir les dades personals d'una persona per després poder-li robar diners. Per fer-ho, els estafadors li preparen un esquer a la víctima, com per exemple que els han intentat fer càrrecs sospitosos al seu compte bancari, que els ha tocat un premi o venent productes d'alta gama a preus molt reduïts. En moltes ocasions, els estafadors fan arribar un enllaç a la víctima que els redirigeix a una pàgina web que simula ser l'oficial d'empreses de renom on han de posar les seves dades, des de nom i cognoms, al número de compte bancari o de targeta o codis d'accés i de seguretat, amb els quals després podran robar diners a la víctima. 

Les detincions fetes en aquesta operació de la Policia Nacional no són les primeres que es produeixen a Mataró per phishing. El juliol de l'any 2019, la Policia Nacional va detenir 10 persones a la capital del Maresme acusades de pertànyer a una organització criminal especialitzada en aquest tipus de delictes digitals i la falsificació de diners. 

 

Informa: S.Ruiz