Cristina Alís desxifra la partitura medieval per a teclat més antiga

La Universitat d’Oxford ha convidat la mataronina a presentar la seva descoberta, que representa un abans i un després en la recerca de la música instrumental

Cristina Alís desxifra la partitura medieval per a teclat més antiga

La mataronina Cristina Alís presenta a la Universitat d’Oxford els seus descobriments sobre l’obra més antiga coneguda per a teclat. La intèrpret i musicòloga fa més deu anys que investiga els secrets d’un sistema alternatiu al pentagrama que apareixen a un manuscrit conegut com a “Robertsbridge”. Es tracta del testimoni més antic de música per a teclat que es conserva i que data del segle 14. Alís explica que va descobrir la versió original de la peça i que gràcies a la comparativa amb el manuscrit ja existent, va poder identificar com d’ornamentada havia estat aquesta versió. D’aquesta manera es va descobrir que aquest tipus d’ornamentació tan rica arriba un segle abans del que es creia fins al moment. La mataronina ha reconegut que la seva descoberta representa “abans i després en la recerca de la música instrumental”.

La mataronina ha participat en el seminari organitzat per la musicòloga emèrita Margaret Bent que cada any selecciona les recerques actuals més destacades per al seu seminari de música medieval i del renaixement a la Universitat d'Oxford. El seminari va tenir molt bona acollida i va aconseguir el rècord d’audiència dels seminaris d’aquest any acadèmic. Una presentació que va fer el mes de març i que assegura va ser una gran experiència.

A més de la descoberta, la mataronina Cristina Alís també ha codificat el manuscrit perquè es pugui interpretar amb els llenguatges musicals actuals. Actualment, Alís està acabant una tesi de doctorat a Alemanya. La mataronina imparteix classes de música medieval i d’orgue portatiu al Centre Internacional de Música Medieval de Montpellier, al Curs Internacional de Música Medieval de San Marino i al Curs Internacional de Música Medieval de Besalú.

 

Informa: C. Sánchez