Cristalleries de Mataró celebra el seu centenari

La cooperativa Cristalleries de Mataró, coneguda com el Forn del Vidre, celebra aquest any el seu centenari. La coneguda companyia que va començar al Rierot el 1919 va acabar tancant les seves portes a la nau del polígon Mata Rocafonda. En els seus anys de màxim esplendor i va arribar a ser un referent internacional en la fabricació de vidre i especialment de bombetes. Des de l’Associació de Vidre Bufat han preparat un programa d’activitats per celebrar aquest centenari que dóna el tret de sortida aquest mateix dimecres dia 13 amb una conferència inaugural a Can Palauet a càrrec del Dr. Martin Iturralde. Un conjunt d’actes que volen reviure una manera de fer molt concreta d’aquesta cooperativa mataronina, prioritzant els drets dels treballadors per sobre de l’activitat econòmica, que va deixar un segell en la història de la ciutat. 

L’Associació de Vidre Bufat treballa per organitzar els actes del centenari però també per reivindicar la vessant cultural d’aquest ofici i recordar l’important paper que va tenir per la ciutat de Mataró. En aquest sentit fa temps que reclamen poder comptar amb un local propi on desenvolupar aquestes tasques de divulgació. Tot i que reconeixen que aquest és un any especialment atrafegat, asseguren que s’està avançant amb l’Ajuntament per aconseguir que aquest espai sigui una realitat.

Aquest dimecres se celebra la primera de les activitats del Centenari del Forn del Vidre però el programa continua. El proper 13 d’abril tindrà lloc al Monumental el concert “La història de la cooperativa en música” amb actuacions de corals de Mataró, La Nota i Cor Madrigalista. També es preveu inaugurar una exposició i l’estrena d’un documental.

Informa: C.Sánchez