Creix el nombre de joves afectats d’anorèxia i bulímia al Maresme

L’Hospital de Dia de la Unitat Infantojuvenil de Salut Mental del CSdM va tractar el 2018 un total de 15 pacients i el 2022, 47, alguns dels quals de només 12 anys d’edat.

El nombre de casos d’anorèxia i bulímia a Catalunya es va duplicar arran de la pandèmia. Ara la tendència s’ha estabilitzat, però si es compara amb anys enrere ha anat a pitjor, com a mínim al Maresme. En 4 anys, el nombre d’adolescents tractats a l’Hospital de Dia de la Unitat Infantojuvenil de Salut Mental del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), situada a Mataró, s’ha incrementat un 68%. I l’afectació es dona entre pacients cada vegada més joves: s’estan donant casos de nenes i, fins i tot nens, de només 12 anys.

El 2018, es van atendre en aquest hospital de dia un total de 15 pacients d’anorèxia o bulímia i el 2022, 47, el triple. La psicòloga clínica Laia Solves explica que l’ansietat pel confinament i la influència de les xarxes socials va fer que molts joves aboquessin durant la pandèmia les seves inseguretats en el seu cos. Però sovint aquest tipus de trastorns alimentaris revelen altres problemes que afecten els adolescents i que cal saber detectar i tractar.

Entre els símptomes de l’anorèxia i la bulímia, hi ha la pèrdua de pes, marejos, desmais i, en el cas de les noies, deixar de tenir la regla. També cal controlar les negatives a menjar o voler fer els àpats a l’habitació, les anades i vingudes al lavabo, les discussions familiars i qualsevol excusa per no anar a l’institut o aïllar-se a casa. A l’hora de tractar el problema és fonamental que els pares puguin detectar els símptomes, però també la seva col·laboració.

Al Maresme, el tractament de l’anorèxia i la bulímia es comença a fer a les consultes externes de la Unitat de Salut Mental del consorci i pot continuar a l’Hospital de Dia, sempre que no calgui fer un ingrés hospitalari a Mataró. A l’Hospital de Dia, que obre de 9 a 16 hores, els pacients reben classes i mengen sota supervisió mèdica. El tractament també inclou teràpies de grup i amb la família. Amb el tractament correcte, el 70% dels pacients es recupera.   

Informa: B. Doñate