Consultes virtuals per diagnosticar patologies dermatològiques

Els metges d’Atenció Primària del Consorci Sanitari del Maresme i els serveis de Dermatologia de l’Hospital han realitzat 225 consultes virtuals per possibles patologies dermatològiques. Es tracta d’un servei que agilitza el tractament en cas que es confirmi que la lesió és sospitosa de derivar en càncer. Les consultes virtuals, fetes pels metges de família, inclouen tres imatges: una de la regió afectada, una altra a 30 centímetres de la lesió i una altra amb dermatoscop. 
Com explica el cap d’Assistència Bàsica Sanitària d’Argentona, Miquel Àngel Martínez, el servei de Dermatologia s’encarrega de donar resposta i decideix si el pacient s’ha de visitar a l’Hospital pel risc de patir una patologia greu dermatològica o si n’hi ha prou amb un seguiment.

Aquests primeres consultes virtuals, realitzades el segon trimestre de 2017 es van realitzar com a proves pilot i, segons Martínez, corren el risc de morir d’èxit. L’objectiu és ampliar el procediment a tota mena de lesions i tenir consulta virtual durant més dies. 

L’any 2017 es van diagnosticar quasi 900 casos nous de melanoma a Catalunya. Es tracta del càncer de pell menys freqüent, però el més agressiu i amb pitjor pronòstic. De fet, dels 900 casos, 175 persones van morir. És per això que, segons el doctor Martínez, cal prendre consciència i mantenir certs hàbits per cuidar la pell.

Segons la OMS, el càncer de pell és el més freqüent al món i els experts calculen que la meitat de les persones més grans de 65 anys tindran com a mínim un càncer de pell.

M.Rodríguez