Construeixen a Mataró les primeres cases 100% sostenibles

Quatre dúplexs de fusta. Això és el que des de fa unes setmanes s’està construint en una parcel·la del Camí Ral, a l’alçada de Can Marfà. Es tracta d’una construcció impulsada per quatre famílies de la ciutat que s’han unit en cooperativa per poder construir els seus propis habitatges. El propietari d’un d’aquests habitatges és en Ricard Jornet, qui explica que gairebé des del principi tenien clar que volien que l’edifici fos de fusta. La decisió la van prendre pensant en la sostenibilitat. Per una banda, que la construcció sigui en sec redueix l’ús dels materials de construcció, com el formigó. Però també, segons Ricard Jornet, és un cementiri de diòxid de carboni: el CO2 capturat pels arbres utilitzats per fer l’edifici, mai serà alliberat a l’atmosfera. A més, la fusta els dona l’opció d’aïllar naturalment la casa, pel que la despesa energètica també serà menor. De fet, no disposaran de gas natural i tindran plaques fotovoltaiques. 

Els quatre dúplex es divideixen en dos edificis, un que dona al Camí Ral i l’altre al carrer Sant Pelegrí, separats per un jardí. Darrera del seu disseny hi ha la cooperativa d’arquitectura AR47, que entre d’altres van ser els encarregats de la reforma de Can Sisternes de Mataró o del condicionament de l’edifici administratiu de La Model de Barcelona. Aquest no és el primer habitatge de fusta que fan, però sí que és el primer que fan entre mitgeres. Roger Jornet, arquitecte d’AR47, explica que el cost de la construcció en fusta no varia gaire d’una construcció habitual de formigó, ja que l’estructura són panells prefabricats de fusta contralaminada.

Segons explica Roger Jornet, al llarg de la història la fusta ha sigut un dels elements principals en la construcció. Un element resistent, ja que en l’actualitat hi ha edificis de fusta construïts fa més de tres segles. El principal perill que tenen, diu, és l’aigua. La solució és una solera de formigó i l’arrencada sobrealçada perquè no pugui entrar la humitat pel terreny i protegir les mitgeres per evitar filtracions a través del perímetre.

A Catalunya, la tendència de construir habitatges en fusta, diu Roger Jornet, va creixent poc a poc. Principalment són cases aïllades, encara que cada vegada hi ha més projectes d’edificis per més d’una família i fins i tot s’ha fet alguna escola tota de fusta. A Mataró, aquests edificis són els primers fets íntegrament d'aquest material. Això ha cridat l’atenció del regidor de Sostenibilitat, Xesco Gomar, qui assegura que aquest és un exemple per la ciutat de que existeixen altres maneres de construir enfocades en la sostenibilitat.

Ricard Jornet explica que no contemplen fer de promotors d’altres promocions d’habitatges d'aquest tipus a la ciutat. El que sí que fan és assessorar a altres persones que se’ls han apropat interessats per la idea. Les dues recomanacions bàsiques que fa: contractar un bon equip tècnic i tenir ganes d’aventura.

Informa: S.Ruiz