Conferència sobre el forn, les eines i la figura dels vidriers

Les commemoracions del centenari del naixement de la Cooperativa del Forn del Vidre de Mataró continuen el seu curs. Ahir va ser el torn d’una conferència titulada “El vidre a Mataró en època moderna. 1500-1800” a càrrec de l’historiador mataroní Josep Antoni Cerdà i Mellado. Cerdà porta al voltant de 30 anys investigant un aspecte que a vegades ha quedat oblidat en les recerques sobre el món del vidre: la producció. L’historiador ha centrat el seu estudi en el forn, les eines i la figura dels vidriers.  
Pel que fa a la conferència, aquesta viatjava entre finals del segle XV i mitjans del XIX. Fins al 1640, es pot considerar que el vidre a Mataró va viure la seva època daurada. A partir de llavors, es va deixar de fabricar amb l’estil que s’havia utilitzat i es va entrar en un moment de decadència. No va ser fins al segon quart del segle XIX que la producció vidriera va tornar a revifar. El vidre és un material que ha sigut un pilar econòmic fonamental de la ciutat de Mataró. Si va arribar a aquest nivell va ser, precisament, perquè es va treballar molt bé i perquè es van aconseguir qualitats comparables amb la d’altres indrets del món.  
Les activitats per celebrar el centenari de la Cooperativa no acaben encara. L’exposició de Can Palauet on hi ha imatges, vídeos i objectes fets amb el vidre de l’època es pot visitar fins el proper 8 de març. A més, hi ha organitzades dues jornades de demostració en viu que ensenyaran com es treballava el vidre. El dissabte 8 de febrer es fabricaran joies de vidre a la flama i, el 29 mes es fusionarà el vidre per crear un dibuix. Totes aquestes demostracions es faran a la Plaça de l’Ajuntament, just davant de l’Arxiu Comarcal del Maresme.

Informa: L.Sanmiquel