"Companys i Peiró van compartir molts paral·lelismes al llarg de la seva vida"

Lluís Companys i Joan Peiró va tenir vides molt similars, segons l'historiador mataroní Josep Puig Pla. Així ho va explicar aquest dimecres al vespre, durant una conferència col·loqui en la que va repassar les similituds i contrastos entre aquests dos líders polítics i socials.

Dos personatges, que afirma l'historiador, van compartir molts paral·lelismes al llarg de la seva història, tot i tenir orígens molt diferents. Companys, va néixer en una família de terratinents de la petita noblesa de Lleida, mentre que Peiró provenia d'una família molt pobre. Tots dos però van tenir una intensa activitat sindical, Peiró a la CNT i companys organitzant sindicalment els rabassaires. Tots dos van tenir una intensa activitat durant la república i van veure's obligats a marxar a l'exili durant el franquisme, on van ser detinguts, entregats a la policia franquista, sotmesos al consell de guerra i condemnats a mort.

Companys i Peiró van ser executats pel franquisme amb només 2 anys de diferència, el primer l'any 40' i l'altre el 42'. Tots dos compartien conviccions federalistes, Companys des d'un punt de vista més d'esquerres i republicà i Peiró des d'un vessant més anarcosindicalista.

Lluís Companys va ser, entre d'altres, president de la Generalitat durant la república i també president d'ERC. Per la seva banda Peiró, mataroní d'adopció, va ser secretari general de la CNT i ministre d'Indústria durant la Segona República Espanyola.

Informa: A.Gual