Comerços i restaurants: oberts, però amb restriccions

Avui arrenca a Catalunya, i a gran part de l’estat espanyol, la Fase 0 del desconfinament. Tot i que algunes mesures ja es van implementar dissabte, com la possibilitat de sortir a passejar o fer esport, el gran gruix de novetats entra en vigor aquest dilluns. La reobertura amb restriccions de petits comerços, bars i restaurants i la obligatorietat de portar mascareta al transport públic són les principals novetats.

Comerços

A partir d’avui poden reobrir tots aquells comerços i empreses de serveis que tinguin una superfície de com a màxim 400 metres quadrats. Tot i això, és indispensable que tinguin un sistema de comanda o cita prèvia amb horaris esglaonats perquè l’atenció pugui ser individual. D’aquesta manera, cada treballador que hi hagi a l’establiment només podrà atendre a una persona a la vegada.

Entre treballadors i entre treballador i el client hi ha d’haver una distància de 2 metres, que es pot reduir a 1 si hi ha elements que puguin actuar com a barrera. Aquesta distància de seguretat ha d’estar senyalitzada.

L’ús de mascareta i guants no és obligatori en tots els casos, però sí recomanat. On sí que és obligatori és on es prestin serveis que impossibilitin la distància de seguretat, com perruqueries o fisioterapeutes.

Per norma general està prohibit tocar els productes, però hi ha excepcions. Una que ja s’aplicava fins ara és en les botiges d’alimentació, on es pot tocar-los amb guants. L’altra són a les botigues de roba, on es permet emprovar-se les peces en provadors individuals. En aquest cas tant l’espai com la peça de roba, si no s’adquireix, s’haurà de desinfectar després de cada ús.

A més, tots els locals s’hauran de desinfectar dos cops al dia

Bars i restaurants

Els bars i restaurants només podran atendre prèvia comanda per internet o telèfon, però està prohibit consumir al local. Per tant, tots els encàrrecs hauran de ser per repartir a domicili o perquè els clients els passin a recollir. Els locals només podran estar oberts al públic durant l’horari de recollida i hauran de tenir una zona habilitada especialment per la recollida i el pagament. Els treballadors hauran de portar mascareta.

Transport públic

L’ús de mascaretes és obligatori per tothom que hagi d’utilitzar qualsevol tipus de transport públic. És per això que avui la Generalitat i el govern espanyol han tornat a repartir mascaretes als transports públics.

En cas de no portar-la, no es permetrà als usuaris accedir-hi. A més, se segueix controlant el nombre d’ocupants que passa a ser de la meitat dels seients disponibles i de dos viatgers drets per metre quadrat.

Transport particular i d’empresa

L’ocupació dels vehicles privats s’amplia a 2 per fila, sempre que siguin vehicles de fins a 9 places i tothom porti mascareta. En cas d’autocars llogats per empreses pel trasllat dels treballadors, l’ocupació serà de la meitat de seients i de dos viatgers drets per metre quadrat.

Fins quan durarà la Fase 0?

La Fase 0 s’allargarà fins al diumenge 10 de maig. sempre que els criteris establerts indiquin que és viable. Segons el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, per passar a la següent fase serà indispensable que els centres sanitaris puguin assegurar que en 5 dies puguin habilitar entre 1,5 i 2 llits d’UCIs i entre 37 i 40 llits de malalts aguts per 10.000 habitants.

 

Informa: S.Ruiz