Comença la transformació d'un solar clau per Mataró

Es tracta del sector d'Iveco-Pegaso/Farinera, ubicat a primera línia de mar i a tocar de l'N-II, que acollirà habitatges i equipaments

Mataró ha posat fil a l'agulla en la transformació d'un dels sectors clau per a la ciutat. Es tracta del solar conegut com a Iveco-Pegaso/Farinera. Aquesta pastilla estratègica, ubicada a primera línia de mar i a tocar de l'N-II, acollirà després de la seva transformació 729 habitatges, dels quals 235 seran públics i uns 494 de titularitat privada. Del total de pisos públics, uns 160 seran de protecció oficial i 75 seran en règim de concertació.

A més, d'aquesta transformació també està previst que en sorgeixen 3 equipaments, entre els quals hi ha l'antiga farinera Ylla i Alberch. Aquesta és un conjunt industrial catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i compta amb un nivell de protecció per a la façana, la volumetria i l'estructura amb arcs parabòlics de l'edifici.

El canvi de fesomia d'aquest emplaçament va començar l'1 de setembre amb la fase d'enderroc, que té un termini de dos mesos. De fet, aquests treballs han començat just després que es desallotgessin diverses naus d'aquest sector afectades per la transformació urbanística. Dins hi havia 10 persones recol·lectores de ferralla que ja havien estat notificades amb anterioritat de l'operació.

Després de la fase d'enderroc, està previst que s'intervingui en el clavegueram del sector per, després, enderrocar els habitatges d'ADIF que hi ha en aquella zona i que estan afectats urbanísticament. De fet, està previst que la urbanització de tot l'àmbit no comenci però fins a mitjans de l'any vinent. Des de l'Ajuntament de Mataró s'assenyala que, gràcies a la transformació urbanística, ha estat possible que l'edifici de la Farinera passi a ser un equipament municipal amb un ús que encara està pendent de determinar.

La transformació del sector d'Iveco-Pegaso és una operació que s'arrossega des de fa temps. Un dels últims grans moviments a escala mediàtica que més ressò va tenir en aquesta pastilla de terreny va ser el 2018, quan una empresa propietat de l'exjugador del Barça, Andrés Iniesta, va comprar part del solar per poder desenvolupar-lo. Al final però, aquesta empresa es va acabar venent els solars adquirits a un altre grup de promotors.