Comença la desescalada amb la reobertura de restaurants, cultura i gimnasos

La reobertura de restauració, cultura i gimnasos es farà amb restriccions. També es reprenen les activitats extraescolars i els comerços de més de 800 m2 poden tornar a obrir

Avui dilluns comença la desescalada aprovada a finals de setmana passada pel govern de la Generalitat. La restauració, la cultura i les activitats esportives poden tornar a obrir, tot i que amb limitacions, com a primera fase d’un pla que s’anirà revisant i, si es considera, ampliant cada 15 dies.  

A partir d’avui mateix, i després de més d’un mes, des del seu tancament el 16 d’octubre, els bars i restaurants podran tornar a obrir al 30% de la seva capacitat en interior i al 100% en terrasses. La franja que tenen és de 6 del matí fins a dos quarts de deu de la nit i amb taules de com a molt quatre persones. Pel que fa a l'esport, a partir d’avui es permeten les activitats esportives a l'aire lliure amb un màxim del 50% d'aforament i control d'accés. També poden tornar a obrir els gimnasos amb un 30% d'aforament i sense vestidors, excepte pels usuaris de les piscines. També el sector de la cultura torna a posar-se en marxa, els teatres, cinemes, auditoris i sales de concert podran tornar a obrir amb un aforament del 50% amb un màxim de 500 persones.

Pel que fa al comerç, continua la limitació del 30% d'aforament als establiments de menys de 800 m2. Els més grans de 800 m2, però, poden tornar a obrir a partir d’avui amb tota la superfície i un aforament del 30%. Els que segueixen tancats per ara són els Centres Comercials. Pel que fa a l'Educació es tornen a posar en funcionament les extraescolars i es permetrà la reobertura de l'ensenyament no reglat (com les acadèmies d'idiomes, de música…) amb un màxim de sis alumnes. Per la seva banda, els actes religiosos i les cerimònies civils es podran celebrar amb un 30% de l'aforament.

Després del primer tram de 15 dies a comptar a partir d’avui mateix, es preveu que el confinament municipal passi a ser comarcal. També es preveu que reobrin centres comercials amb un 30% d'aforament, i un augment dels aforaments permesos a la cultura, restauració i comerços.

Més endavant, i sempre que les dades sanitàries siguin favorables, la tercera fase del pla començarà el 21 de desembre i ampliarà les activitats socials a un màxim de 10 persones. També s'aixecarien les restriccions de mobilitat de cap de setmana, i el confinament perimetral de Catalunya. En el quart i darrer tram, ja de cara el gener del 2021, es preveu recuperar progressivament la presencialitat a Batxillerat, les extraescolars i les competicions esportives. En aquesta última fase encara estaria vigent el toc de queda a les 10 de la nit.

Informa: A.Gual/ Ll. Arcal