Clam unànime a Mataró per canviar les lleis per evitar ocupacions

La Junta de Portaveus aprova per unanimitat una Declaració Institucional que insta al govern de la Generalitat i de l’Estat espanyol a modificar el Codi Civil el primer, i la Llei d’Enjudiciament Criminal el segon per afrontar les ocupacions

Fotografia: tvmataró

La Junta de Portaveus mostra consens absolut alhora d’eradicar el problema de les ocupacions delinqüencials a la ciutat. Han aprovat per unanimitat una Declaració Institucional, proposada conjuntament per Junts per Mataró i el PSC, que torna a subratllar la importància d’aprovar canvis legislatius per abordar aquesta problemàtica. Entre les peticions més destacades es troba la demanda a la Generalitat perquè canviï el Codi Civil per donar la potestat de poder denunciar ocupacions conflictives a ajuntaments i comunitats de veïns. També s’insta al govern espanyol a endurir la Llei d’Enjudiciament Criminal facilitant els desallotjaments en 48 hores si l’ocupant no pot legitimar per què habita en aquell immoble.

Núria Moreno (portaveu PSC Mataró): L’alcalde David Bote ha liderat personalment aquesta lluita, ha portat aquest problema a totes les administracions supramunicipals per aconseguir tots els canvis legals pertinents perquè es pugui lluitar amb efectivitat contra aquestes ocupacions delinqüencials.

Alfons Canela (portaveu Junts per Mataró): Nosaltres el que fem aquí és donar impuls a aquelles iniciatives legislatives que s’han presentat en aquest mandat, concretament, des de la conselleria que encapçalava la Lourder Ciuró i per la qual es demanava aquesta modificació del Codi Civil de Catalunya. Alhora, també, modificar la Llei d’Enjudiciament Criminal.

Pel que fa a Esquerra Republicana, tot i mostrar-se partidaris d’aquestes modificacions legislatives, posen en valor que la disminució de les ocupacions a la ciutat és fruit de la col·laboració entre cossos policials i administracions.

Francesc Teixidó (portaveu ERC Mataró): És fruit del treball conjunt, de Mossos, de la Policia Local, del govern municipal, de tot el consistori... pensem que aquest treball conjunt comença a donar els seus fruits. Aquí no es tracta de posar-se medalles sinó de seguir treballant tots junts en aquesta qüestió.

Ciutadans, per la seva banda, critica tant a Junts com als socialistes per impulsar Declaracions Institucionals d’aquesta mena des de Mataró quan, diuen, els seus homòlegs catalans i espanyols han tingut l’oportunitat de canviar les lleis i no ho han fet.

Cristina Sancho (portaveu Ciutadans Mataró): Ens sembla curiós que Junts per Catalunya ara que ha sortit del govern de la Generalitat hagi presentat mesures contra l’ocupació. Si el partit socialista es busca aquests socis serà que no està molt interessat en acabar amb l’ocupació.

A la DI també s’hi inclou la petició de destinar els immobles desocupats a fer front a l’emergència d’habitatge, forçar a grans tenidors a destinar part dels seus immobles a complir amb una funció social i dotar als Ajuntaments de més eines per poder intervenir quan una ocupació comporti efectes perjudicials per a la seguretat i la convivència ciutadana.

 

El canvi al Codi Civil català, encallat

Precisament, el trencament entre Esquerra Republicana i Junts al capdavant de la Generalitat ha paralitzat la modificació del Codi Civil català que havia de permetre que comunitats de veïns i Ajuntaments poguessin denunciar ocupacions delinqüencials. En la seva visita a Mataró, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha restat importància a aquest canvi legislatiu i, en canvi, ha posat el focus en la modificació que s’està debatent al Congrés per facilitar les desocupacions en 48 hores, una modificació que considera més efectiva per abordar el problema. Per la seva banda, l’ex consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, considera que haver frenat aquest canvi legislatiu dona l’esquena als ajuntaments i a la ciutadania davant una problemàtica clarament reconeguda. Ciuró ho ha explicat a la 2 de la televisió espanyola.

Joan Ignasi Elena (conseller d'Interior): Des de la conselleria de justícia estan analitzant quines són les reformes legals que s'hagin de fer en l'àmbit català respecte aquestes qüestions del dret civil català.

Lourdes Ciuró (ex consellera de Justícia): Haurem de preguntar a Esquerra Republicana perquè sí que em consta que el govern actual, monocolor, ho ha aturat. Això és donar l'esquena al municipalisme de Catalunya. Això és donar l'esquena a alcaldes i alcaldesses de tots els colors que vaig rebre a la conselleria demanant-me què podien fer perquè se sentien impotents per donar resposta als veïns quan es queixen d'aquesta inseguretat.