El TecnoCampus acull el V Fòrum de Medi Ambient i Món Local. Un espai de trobada on agents públics i privats han posat sobre la taula iniciatives relacionades amb la sostenibilitat per abordar el problema del canvi climàtic a escala municipal.

El canvi climàtic és un problema de present i per això s’ha impulsat el V Fòrum de Medi Ambient i Món Local organitzat per la Diputació de Barcelona. Aquest acte, distribuït entre aquest dimarts i aquest dimecres en diversos espais del TecnoCampus, persegueix l’objectiu de proposar línies d’acció en l’àmbit de la sostenibilitat municipal.
La ciutat que ha acollit aquest Fòrum ha estat la capital del Maresme i no és casualitat. Tal com defensa l’alcalde de Mataró, David Bote, el municipi és pioner “en la gestió de l’aigua o dels residus i compta amb plans per combatre canvi climàtic i impulsar la transició ecològica i energètica”. Tot i la feina feta, Bote també subratlla que encara hi ha camí per recórrer.
David Bote (alcalde de Mataró): Una millor gestió de l’aigua, la renaturalització de la ciutat, la carta alimentària que s’aprovarà dijous al ple del consistori, continuar creixent en la instal·lació de comunitats energètiques i plaques fotovoltaiques, l’extensió del Tub Verd, el foment de la mobilitat sostenible, un millor contracte de recollida de residus, el Parc d’Economia Circular... Tenim molts projectes que són molt estratègics per fer la nostra ciutat més ecològica, més sostenible i més resilient.
Aquest Fòrum també ha servit per fer balanç del mandat de l’actual govern de la Diputació de Barcelona a les portes de la seva fi. En matèria d’acció climàtica, el seu màxim responsable, Xesco Gomar destaca que, en aquest temps, la Diputació ha posat especial atenció en la descarbonització de l’administració. També en estalviar l’emissió de CO2 i abaixar la factura dels municipis en l’àmbit energètic, una dobla iniciativa en la qual s’hi ha destinat una inversió històrica dins de l’àrea d’acció climàtica arribant als 120 milions d’euros. Posant la vista en el futur, els reptes de l’òrgan estan pràcticament definits.
Xesco Gomar (president delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona): Primer és la gestió de l’aigua. Avui estem al 28% dels embassaments a Catalunya i això vol dir que amb l’aigua tenim un problema enorme. El segon és la renaturalització dels municipis. Quan veiem que els estius són cada vegada més insuportables això implica que hem d’iniciar la creació de refugis climàtics des d’un punt de vista verd. I el tercer, és un tema que és fonamental que el treballem. Té a veure amb la gestió de residus i en aquest sentit Mataró és un exemple.
Un dels moments destacats de la jornada celebrada al TecnoCampus aquest dimarts ha estat la presentació del projecte ‘Life eCOadapt50’ que compta amb un pressupost de 19 milions d’euros i un període d’excussió de 8 anys. Una iniciativa que se centra en aquelles activitats econòmiques que són especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic com l’agro-ramadera, la forestal, la pesquera i la turística.
Xesco Gomar (president delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona): Agrupa diferents territoris del conjunt de Catalunya, en aquest sentit, sortim de les fronteres de la província. Suposa una inversió importantíssima de les administracions però també implica la inversió privada.
Un dels nexes d’unió entre els assistents a l’acte ha estat la reivindicació de promoure accions valentes, decidides i trencadores per fer front a un problema com el canvi climàtic amb el qual ja s’hi està convivint.