Canvis de preus en els subministraments

El preu de l'energia es modificarà al llarg d'aquest 2021 i, per exemple, el cost del gas domèstic pujarà, el de la llum es mantindrà fins l'abril i el de l'aigua quedarà congelat

De cara aquest 2021, i a nivell general, hi haurà canvis en el preu de l'energia. La tarifa del gas domèstic més comuna pujarà a partir d'aquest dimecres un 5,97%. El govern va aprovar un pla per repartir amb les petroleres i les gasistes el que es pagava en el rebut de la llum en concepte d'ajudes a les renovables. Segons el govern, això podria abaratir el preu de l'electricitat fins a un 13% en cinc anys.

En canvi, el preu de les gasolines podria pujar, però dependrà de la política de cada companyia.

Pel que fa a la llum, el govern espanyol ha congelat la part fixa d'aquest rebut fins a l'abril d'aquest any. Correspon a la meitat de la factura. A l'abril entrarà en vigor un nou sistema, amb franges horàries i preus diferents per a cadascuna.

L'any passat, el pes d'aquesta part fixa suposava el 40% del rebut, cosa que representava un 80% més que en països de l'entorn de la Unió Europea .

Pel que fa al rebut de l’aigua, l'Àrea Metropolitana en congela la tarifa als 23 municipis del seu àmbit. A més, treballa en una nova fórmula per calcular la taxa de tractament de residus que paguen els comerços per aplicar-la l'últim trimestre de l'any.

Aquesta congelació segueix una tendència de rebaixes del preu de l'aigua d'ençà que l'any 2017 es va fixar una reducció del 2,4%, una altra el 2018 de l'1,65% i una altra congelació l'any 2019.

Si parlem del butà, la bombona de 12 quilos i mig es revisa cada dos mesos. Al novembre es va encarir prop d'un 5%, fins als 12,68 euros. Pel que fa al gas natural, la tarifa d'últim recurs (TUR), a la qual es poden acollir principalment usuaris domèstics, pujarà gairebé un 6% respecte a la tarifa vigent des d'octubre, arran de l'increment del cost de la matèria primera. Es tracta d'una pujada respecte a l'últim preu, fixat el trimestre passat.

Cal dir, però, que per al consumidor estàndard això suposarà un descens d'entre un 2,3% i un 5,2% respecte al gener del 2020, sempre que l'usuari estigui adscrit a la TUR 1, això és, a un consum anual de menys de 5.000 quilowatts, o a la TUR 2, amb un consum anual d'entre 5.000 i 50.000 quilowatts.

Finalment pel que fa a la telefonía, a partir del 12 de gener, Movistar apuja entre dos i tres euros les quotes mensuals dels paquets Fusión. La companyia també incrementarà la velocitat de navegació als seus clients, però perquè ho faci s'haurà de demanar.

A més, quedaran prohibides les línies d'atenció al client 902 de tarificació addicional, seguint la sentència del 2017 del Tribunal de Justícia de la UE, que les va considerar il·legals.