Can Fugarolas manté la negativa a traslladar-se de lloc

L'Ajuntament va oferir a les associacions i entitats que hi resideixen mudar-se fins a Can Marfà fa dos anys, sense èxit. El col·lectiu demana temps als propietaris de la finca per negociar una sortida que freni la venda del solar.

Can Fugarolas no perd l'esperança i està convençut de poder trobar una solució perquè el projecte col·lectiu continuï obert, en ple funcionament i no es converteixi en una promoció immobiliària més de la ciutat. I vol fer-ho sense moure's de lloc, ni traslladar-se de la nau del barri de l'Havana que el va veure néixer. Les associacions i entitats que hi resideixen han admès que fa dos anys l'Ajuntament els va oferir la possibilitat de mudar-se a Can Marfà, una altra fàbrica propera del veïnat mataroní. Una proposta que no va tirar endavant, principalment, perquè el nou equipament no responia a les seves necessitats i era petit per encabir-hi tothom.

Miquel Lleixà, portaveu de Can Fugarolas: La nostra idea és continuar aquí. No ho sembla, però els 21 col·lectius que estem aquí, si estiguéssim repartits o en un espai diferent ja no seríem a Can Fugarolas. Cadascú podria fer la seva activitat, però les sinèrgies que hi ha dels col·lectius no hi serien si marxessin d’aquí.

Amb aquesta opció descartada, Can Fugarolas demana a l'actual propietari dels terrenys, la Sareb, que paralitzi qualsevol operació de compravenda i que s'avingui a negociar una sortida alternativa per salvaguardar el projecte cultural i social. Els inquilins de l'espai han explicat que de solucions a sobre la taula n'hi ha tres.

Miquel Lleixà, portaveu de Can Fugarolas: En primer lloc, que l’Ajuntament ho expropiï. Després, intentar fer una compra del solar entre nosaltres mateixos i el propi Ajuntament i; en tercer lloc, buscar uns ens com ara una cooperativa d’habitatges per construir pisos en determinats llocs de la finca i salvar la nau.

Durant la roda de premsa, els portaveus de les associacions i entitats que formen part de Can Fugarolas han reivindicat el pol cultural, social i econòmic de la nau, que enguany celebra el seu desè aniversari. Un espai que, a banda dels 21 col·lectius que l'habiten, també aplega 8 associacions, 1 cooperativa, 70 treballadors autònims i cada setmana rep la visita d'unes 200 persones per a desenvolupar-hi algun tipus d’activitat.

Pol Casademont, portaveu de Can Fugarolas: Com espai híbrid i autogestionat, és un referent a nivell comarcal, peninsular i internacional, degut als seus lligams i per al que suposa com a model de gestió i d’organització. La llista d’entitats que han mostrar el seu suport és molt extensa i mostra la xarxa i el vincle amb la qual s’inclou.

Per tal de donar a conèixer la situació, Can Fugarolas ha convocat una concentració aquest divendres davant de l'Ajuntament. Una protesta que no vol posar el focus en contra de ningú sinó que pretén reivindicar un projecte que consideren que és imprescindible per a la ciutat.