Baixen els delictes a Mataró un 11,7% durant la primera meitat del 2021

És el balanç de l'última Junta Local de Seguretat. Comparant les dades d’aquest primer semestre amb el primer de 2019 pràcticament tots els tipus delictius van a la baixa

Fotografia: Mataró Audiovisual

Descens general dels delictes a Mataró durant aquesta primera meitat del 2021. Segons les dades de l'última Junta Local de Seguretat, celebrada aquest dimarts, entre gener i juny s'han produït 3.710 delictes. Això és un 11,7% menys que els que es van produir el mateix període del 2019. Des del consistori expliquen que la comparativa s'ha fet amb la primera meitat del 2019 per la distorsió de dades que va suposar l'esclat de la pandèmia i el confinament durant el primer semestre del 2020.

Entre les tipologies de delictes que més baixen hi ha els robatoris amb força, que cauen un 21,4% (aquest mig any se n'han produït 570 i durant el primer semestre del 2019 n'hi va haver 725). En aquest sentit, el descens més notori ha estat en domicilis on s'ha passat de 136 a 67, una reducció del 50%. En establiments s'ha passat de 70 robatoris amb força els primers 6 mesos del 2019 a 53 aquest any. Pel que fa als robatoris amb força a l'interior de vehicles se n'hi ha hagut 65 menys que el període anterior.

Pel que fa als robatoris amb violència o intimidació han caigut un 13,8%. A l'espai públic han passat de 135 a 117, les estrebades de 90 a 80 i en establiments de 31 a 24. En domicilis només hi ha hagut un robatori amb violència o intimidació.
El que sí que ha augmentat durant aquesta primera meitat de l'any han estat els delictes contra l'ordre públic. Ho han fet en un 147,8%, passant de 23 a 57. Segons el consistori, l'augment principalment és per incompliments de la normativa per evitar contagis de Covid-19.

D'altra banda, durant aquest primer trimestre s'han efectuat 379 detencions a Mataró, un 0,3% més que el mateix període del 2019.

La regidora de Seguretat Pública, Anna Villarreal, atribueix aquesta davallada dels delictes a múltiples causes. Una de les que assenyala no és altra que la pressió policial que s'està fent. En aquest sentit, Villarreal comenta que el fet que es duguin a terme operacions conjuntes entre la Policia Local i els altres cossos policials (com Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil o Policia Nacional) també reporta aspectes com el fet que els delinqüents reincidents puguin ingressar a presó, cosa que fa baixar els delictes pels quals aquests delinqüents han estat detinguts.

La titular de Seguretat Pública també assenyala que aquesta tendència a la baixa dels delictes és generalitzada però que Mataró està per sobre de la mitjana.

Finalment, Villarreal també posa en valor la bona col·laboració que hi ha entre la Policia Local de la capital del Maresme i el cos de Mossos d'Esquadra. En aquest sentit però, la regidora reclama que es posi en marxa un nou conveni entre el cos de Mossos d'Esquadra i les policies locals d'arreu de tots els municipis per tal que es regulin les relacions de col·laboració i coordinació entre els dos cossos policials.

I és que segons ha explicat la regidora, l'anterior conveni, que vincula el departament d'Interior i els ajuntaments, està caducat des de l'octubre de l'any passat. Amb tot però Villarreal ha recalcat que a efectes pràctics el fet que aquest conveni no estigui vigent no afecta el dia a dia ni a la col·laboració entre els dos cossos.

 

Informa: S.Ruiz / Ll. Arcal