Arxivada la denuncia per abusos sexuals a un professor de La Salle de Premià

El jutjat d'instrucció 3 de Mataró ha dictat que els fets denunciats per Alejandro Palomas haurien prescrit a efectes penals segons el Codi Penal de 1973

Fotografia: tvmataró

El jutjat d’instrucció número 3 de Mataró ha arxivat la denúncia interposada per Alejandro Palomas al gener en la qual relatava haver patit abusos sexuals per part del germà Jesús Linares, professor de La Salle de Premià de Mar, a mitjans dels anys 70. L’arxivament de la causa es basa en l'informe presentat per la Fiscalia. En aquest s’hi argumenta que segons el Codi Penal de 1973, els fets ocorreguts abans del 1980 haurien prescrit.

En la denúncia presentada per Palomas, s’acusava aquest religiós d’haver abusat d’ell sexualment i d’haver-lo violat quan tenia 8 anys, és a dir, entre el 1975 i el 1976 mentre cursava quart i cinquè d’EGB.

Per part de La Salle, la portaveu de la congregació a nivell espanyol Isabel Llauger, relata que tan bon punt es va fer públic el cas, es va posar en funcionament el protocol en termes d’abusos de la institució. Un procediment que s’inicia amb la ratificació dels fets descrits a la denúncia a partir d’investigacions internes i amb el consegüent trasllat de la informació recollida a les autoritats judicials. En paral·lel, s’intenta contactar amb les víctimes per demanar-los perdó. Tot un protocol que s’activa de manera automàtica sense qüestionar en cap moment el relat de les víctimes.

Isabel Llauger, portaveu La Salle: Una de les coses que la institució no qüestiona és el relat de les víctimes. Per tant, digui el que digui la justícia, la societat... és dona absoluta credibilitat al relat de les persones que han explicat aquests fets. La institució creu la veracitat d'aquests fets i el que vol fer és intentar reparar el patiment que les persones i els menors, estant sota la tutela de la institució, van patir. 

Quan el cas de Palomas va transcendir, altres víctimes van decidir fer un pas endavant i denunciar també relats similars que acusaven la mateixa persona. Avui dia, s’han comptabilitzat 8 denúncies per part d’exalumnes del centre premianenc i 5 de quan Linares va exercir de professor a La Salle de Montcada i Reixac entre l’any 1986 i el 2003. Unes denúncies que s’haurà de veure el recorregut judicial que tenen o si, com en el cas de la d’Alejandro Palomas, també queden arxivades.

Pel que fa al presumpte agressor, ara tindria 90 anys i viuria en una residència geriàtrica de la congregació a Cambrils.

 

1 de cada 5 infants han patit abusos sexuals abans dels 17 anys

El nombre d’abusos sexuals a infants és  alarmant tant a Espanya, com a la Unió Europea, Estats Units o Canadà. Segons la Fundació Vicki Bernadet, al voltant d’un 20% dels nens i les nenes pateixen aquest tipus d’agressions abans dels 17 anys i no ho denuncien fins que no arriben als 35-40 anys d’edat. Pel que fa a les víctimes d’abusos sexuals per part de membres de l’església, a França es va publicar darrerament que des de 1950 la xifra ascendeix fins a les 330.000 persones. Unes dades que segons Manuel Barbero, president de l’Associació Mans Petites, són similars a nivell espanyol.

Per combatre aquesta xacra, Barbero defensa que les administracions han de posar el focus en les víctimes i oferir-los més eines d’acompanyament a partir que decideixen fer públic l’abús. A més, també considera que cal establir polítiques que impedeixin la repetició d’aquestes situacions. A banda, des de l’Associació Mans Petites també es demana empoderar als infants perquè puguin detectar i denunciar molt abans aquestes agressions.

Manuel Barbero, president de l’Associació Mans Petites: El problema està en el fet que no donem les condicions necessàries a què les víctimes denunciïn a temps. La clau està aquí. Si fóssim capaços de fer una educació afectivosexual en la qual ensenyéssim als nens els límits del seu cos, qui els pot tocar i qui no, a verbalitzar aquestes pràctiques abans, a generar entorns de confiança... les víctimes no necessitarien aquests 20-30 anys per denunciar.