Art i història, “els pilars” dels Dolors

Can Palauet va acollir divendres una jornada acadèmica sobre la història i l'art de la Capella dels Dolors amb motiu del 325è aniversari de la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors. La conferència es va dividir en 4 blocs. El primer, a càrrec de Joan Rosàs, va explicar la formació de les primeres Congregacions dels Dolors arreu de Catalunya. I el segon, a càrrec de Joan Giménez, es va centrar en el Mataró dels segles XVII-XVIII, just quan es va fundar la Congregació dels Dolors a la ciutat. Una època de creixement gràcies al comerç del vi i l'aiguardent i, posteriorment, amb la fabricació i exportació de teixits d'indianes.

La conferència la va seguir Ruth Garcia, que va parlar de l'art a la capella i la sala de juntes dels Dolors. Dos dels espais més emblemàtics que compten amb obres del pintor Antoni Viladomat. El quart bloc el va tancar Cristina Martí, qui va dirigir la restauració de la capella que es va dur a terme l'any 2016.

Aquesta és la primera vegada que la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors realitza una jornada d'aquest estil. Una bona iniciativa diu, Hèctor López, secretari de l'entitat, per apropar-se a la ciutadania i anar més enllà de les activitats religioses.

J.Peñaranda