Arriba el 25, la Nit més Boja de l'any

Aquesta tarda arrenquen, oficialment, Les Santes. Una nova edició de la Festa Major que arriba mantenint alguns dels elements de seguretat implementats durant l’any passat. D’aquesta manera, en actes com el Desvetllament Bellugós d’aquest vespre es tornarà a prohibir l’entrada d’objectes de vidre a la zona de la Riera, on els mataronins ballaran amb els gegants de la Família Robafaves, seguint el ritme del Bequetero. Es tornaran a habilitar punts de control als accessos a la Riera, per evitar l’entrada d’objectes de vidre. És una mesura que va donar bons resultats durant Les Santes de 2017 i que va permetre garantir actes lliures de vidre, evitant així els problemes derivats de la presència d’aquest material. Així ho va confirmar fa uns dies la Cap de Festes de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament, Pilar Soler, quan assegurava que aquesta instal·lació l’any passat va funcionar de manera fluida. Soler recomana, a més, assistir als actes amb temps per evitar possibles aglomeracions en aquests controls de seguretat.

En aquest mateix marc del programa per garantir la seguretat de totes les persones, s’ha tornat a posar en marxa la campanya “No és No”, per evitar agressions sexistes durant aquests dies de Festa Major. Una campanya, que es va estrenar a la Festa Major passada com a prova pilot i que ha tingut continuïtat durant tot l'any en determinats actes amb gran afluència de gent. En aquesta ocasió, el dispositiu compta amb cinc punts d’atenció que s'activaran de forma alterna en funció del dia. Per exemple, avui dia 25, dia de la Nit Boja, hi haurà tres punts en funcionament, un a la Platja del Callao, on s'hi farà la gira Fricandera de RAC 105, un altre a la Plaça Santa Anna, amb la Convidada de la Família Robafaves, i un últim al Nou Parc Central, on hi tindrà lloc la Ruixada.

La intenció és que totes persones que participin de la Festa Major mataronina se sentin segures i puguin gaudir dels actes més multitudinaris amb tota normalitat i tranquil·litat. La campanya també pretén conscienciar sobre la importància de rebutjar certs comportaments sexistes, tot i que a nivell social estiguin normalitzats.

L'any passat, durant Les Santes, la campanya va comptar amb un sol punt d'informació i 40 hores d'assistència. Durant aquest temps es van registrar 790 demandes d'informació i 17 casos de persones en situació d'agressió.

 

Fent temps per la Crida 

A la tarda i per fer boca, l’Agrupació Musical del Maresme tornarà a la capella de l’antic hospital, per fer el ja tradicional concert de banda. Amb direcció de Pere Bono, interpretaran bandes sonores de pel·lícules i peces musicals que van del swing al funk passant pel pasdoble o el mambo. Un concert que servirà per retre homenatge a Santiago Vicent, que durant anys va ser el director de la Banda de Gaianes i qui va portar el Bequetero a Mataró.

Un cop finalitzat, totes les mirades es concentraran a la Riera i a les proximitats de l’Ajuntament. Puntuals a la cita de cada any, les figures  i les comparses institucionals enfilaran Cap a la Crida a les 19:30h de la tarda. Ho faran des de punts diferents per arribar tots a l’Ajuntament. Tots es concentraran a les portes de la casa gran on, a les 20h del vespre l’alcalde farà la Crida a Festa Major, convidant a tots els mataronins a sumar-se a la festa de la ciutat. Inaugurada la Festa Major serà el moment dels primers balls i les primeres dormides. Els nans, l’Àliga i la Família Robafaves ballaran, mentre que les figues de foc, encendran els voladors i començaran a cremar pólvora.

Per cert, que podran seguir la Crida a Festa Major, en directe, tant per ràdio com per televisió, a través del programa especial que farem des de la Sala de Plens de l’Ajuntament. Un espai de Mataró Audiovisual per explicar els primers compassos de la Festa Major i que estarà conduït per Marc Rodríguez i Marta Gómez.

 

La Nit Boja, el ritual 

A partir d’aquí la calma regnarà, però seran només unes hores fins que a les 23:30h la Família Robafaves es desperti a ritme del Bequetero, comptant fins a quinze mentre baixen la Riera, fins a la Plaça Santa Anna on tornaran a convidar a tothom, amenitzant la nit amb l’Orquestrina Trama. Serà l’inci de la Nit Boja que portarà després fins l’Escapada a Negra Nit. És l’hora del foc quan les figures de foc s’escaparan de l’Ajuntament, amb els seus convidats: els diables de Mataró, els Diables de Sant Cugat, els Diables de les Corts, els Diables de Molins de Rei, la Pàjara de Terrassa i la Cuca de Castellbisbal.

Després del foc serà moment de refrescar-se. El so dels tabalers del Drac, de la Momerota i els Do Maresme conduiran tothom Riera amunt per arribar al Camí de la Geganta i el Nou Parc Central. Allà s’acabarà la nit amb la Ruixada, una barreja de música i aigua per ballar fins l’alba.

Una nit que segueix el ritual més tradicional de la festa. Pels que vulguin una alternativa, la ciutat ofereix un espai a la Platja del Callao. El presentador del Fricandó Matiner, Ernest Codina i els Plusniners del Club 105 arribaran amb la Gira Fricandera de RAC 105. Punxaran els millors èxits de l’any.

 

Informa: Cristina Salad