Arrenquen els cinc dies de vaga als centres d'atenció primària

Avui comença una vaga de cinc dies als Centres d’Atenció Primària de Catalunya. Després de diverses reunions entre l’Institut Català de la Salut i el sindicat Metges de Catalunya, les negociacions no han prosperat i la vaga s’ha acabat tirant endavant. Ja fa temps que els metges de la primària es queixen de les condicions de treball i de la davallada de la qualitat assistencial, amb carteres de pacients cada vegada més àmplies, llistes d'espera més llargues i visites d'uns pocs minuts. Una situació, que afirmen, no es pot seguir allargant en el temps, i que impulsa ara aquesta aturada. A Mataró aquesta vaga implica a tots els CAP del a ciutat així com a l’Hospital de Mataró. En principi l’aturada  implicava només els CAP subjectes a ICS, (tots menys el del Centre i Cirera) però finalment s’hi ha sumat també aquells professionals que formen part del Consorci. Pel que fa als serveis mínims acordats, es treballarà al 100% al les urgències i la resta de metges de família i especialistes faran un 25% respecte la cobertura habitual.

Des del col·lectiu denuncien que les condicions que ofereix la sanitat pública fan que molts professionals no hi vulguin treballar i que això acabi comportant un dèficit de metges. A dia d’avui faltarien un 1000 metges a tot Catalunya, la majoria dels quals es van perdre durant la crisi. Calculen que en els últims anys els professionals de la sanitat pública han perdut un 30% del seu poder adquisitiu.

Les mobilitzacions es repetiran cada dia durant aquests cinc dies que duri la vaga. Avui la concentració prevista era a les 11 del matí davant de l’ICS. Dimarts es concentraran a la mateixa hora davant el Departament de Salut, dimecres davant el Parlament i dijous davant el CSC (Consorci de Salut i Social de Catalunya).

 

Informa: A.Gual

Tags: