Arrenca la 10a edició del Gran Recapte d'Aliments per combatre la pobresa alimentària

En marxa una nova edició del Gran Recapte d’Aliments. Aquest matí els supermercats i botigues han obert les portes amb els seus treballadors habituals i els voluntaris que participen d’aquesta iniciativa engegada fa 10 anys pel Banc dels Aliments. Tot i que a primera hora del divendres l’afluència de públic no és la mateixa que durant el dissabte, poc a poc les banyeres s’han començat a omplir de tot tipus de productes, especialment llet i oli que són dos dels bàsics que es demanen aquesta vegada. Els consumidors també estan col·laborant amb la compra de conserves de peix, carn, llegums i verdures que és la tercera branca dels productes que més es necessiten en aquesta ocasió. Núria Masafrets, responsable de comunicació del Gran Recapte al Maresme, explica que són aliments nutricionals que fan falta a qualsevol rebost, però que falten a les cases de les més d’11mil persones que viuen al Maresme en situació de pobresa alimentària. 

Tots els aliments rebuts es van traslladant després al centre l’Entorn. Espai gestionat per la  Creu Roja i Càritas que fa la funció de magatzem durant aquest cap de setmana per acollir les banyeres plenes d’aliments que es van portant fins a aquest punt des dels diferents punts de recollida. Hi ha un tercer punt imprescindible perquè tot l’engranatge funcioni. És el centre de logística on els delegats del Banc dels Aliments i el Gran Recapte, Cesáreo Villagran i Quico Cusí, centralitzen totes les trucades, dubtes i gestions dels diferents punts de recollida de tota la comarca. És des d’aquest espai habilitat al Casal de Barri de Les Esmandies on es coordinen els gairebé 2mil voluntaris i els 131 punts de recollida que hi ha arreu de la comarca.

El Gran Recapte continuarà al llarg d’aquesta tarda i durant tot el dia de demà. Als supermercats participants hi trobaran els voluntaris del Gran Recapte que ofereixen a l’entrar unes bosses de color blau en les que dipositar les aportacions que cada mataroní i maresmenc vulgui fer.

Si importants són els productes que es necessiten per poder oferir-los a les persones que pateixen pobresa alimentària, imprescindibles són també les aportacions que cada any fan els compradors. Per a tots els que hem entrevistat és important poder col·laborar i ajudar a aquells que més ho necessiten. 

De tota manera, malgrat tots els mataronins amb els que hem parlat consideren primordial l’ajuda que es pot donar als que més ho necessiten, la majoria d’ells també carrega contra la classe política. De fet, apunten a totes les administracions des dels ajuntaments a la Unió Europea als que acusen de deixar que aquesta situació de pobresa alimentària es perpetuï sense aplicar polítiques que afavoreixen la població més necessitada. En el que no discrepa cap d’ells és en la necessitat de mantenir iniciatives com el Gran Recapte que des de fa 10 anys promou el Banc dels Aliments.

Informa: C.Salad