Aquest cap de setmana comença l'horari d'hivern

La matinada de diumenge començarà l’horari d’hivern. Les tres tornaran a ser les dues, fet que implicarà que la nit de dissabte a diumenge es dormi una hora més. Amb aquest horari tindrem més llum a primera hora del matí, en canvi es farà fosc més aviat.

Un canvi d’hora, que podria ser un dels últims, ja que arriba enmig del debat generat a la Unió Europea d’eliminar-lo. Aquest es porta fent des de 1974 a diversos països del món, sota el pretext d’una millor optimització del la llum i d’un major estalvi energètic. En teoria, aquesta modificació permet aprofitar millor la llum del sol i consumir menys electricitat. Múltiples experts i estudis indiquen però, que en realitat l’estalvi d’energia aconseguit és mínim, mentre que alerten dels efectes físics i psíquics que provoca canviar l’hora, com ara irritabilitat, insomni, desajustos nutritius o fins i tot depressions.

Aquest estiu, la Comissió Europea va consultar entre la població la seva opinió al voltant d'eliminar aquest canvi d'hora. El 84% dels ciutadans s'hi van mostrar a favor. En el cas dels espanyols, el 93% es van manifestar en el mateix sentit.

 

Informa: A.Gual