“Aquí tenim sort, en moltes cases els joves no volen seguir al camp”

La Magdalena Saver és veïna de la zona agrícola de les Cinc Sénies. Tota la seva vida l'ha viscut a pagès, envoltada de conreus. Viu a la Masia de Can Bleda, on encara avui dia els seus fills continuen amb el treball familiar

Les Cinc Sénies és un espai agrari periurbà ubicat a la línia costanera entre Mataró i Sant Andreu de Llavaneres. Aquesta zona, protegida i no urbanitzable compta amb diversos tipus de cultius, tant a l'aire lliure com en hivernacle. Entre els productes més coneguts que s'hi cultiven hi trobem el tomàquet, la mongeta del ganxet, la carxofa o el pèsol de la floreta. En aquest espai els cultius es combinen amb les masies, on moltes famílies hi viuen des de fa generacions. És el cas de la Masia de Can Bleda. Allà hi viu la Magdalena Saver. Una casa que era dels seus tiets i on ella hi ha tingut i ha criat els seus fills.

"El meu pare va venir aquí, però no va treballar aquesta terra. Ell venia de Llinars. En aquesta casa hi havia els meus tiets que s'hi van quedar a viure i hi van treballar fins a l'any '62. Llavors ells es van comprar una caseta aquí a Cirera i tenien una vinya al costat d'on és ara l'Hospital nou"

La Magdalena guarda molts records feliços de la seva vida a les Cinc Sénies. Ella va néixer i créixer en una casa de pagès de Llinars, però després es va traslladar aquí a la zona agrícola de Mataró.

"Jo he estat molt feliç aquí. Com que ja hi vaig néixer en una casa de pagès. M'agrada perquè arribes, deixes el cotxe i ja està... en canvi, vas a Mataró i tot són problemes per aparcar [...] Aquí hem estat molt bé sempre. Recordo l'època de les nevades i que al cap de poc va néixer la nostra filla. Sempre venia un avi de per aquí baix i ens deia, aquesta l'heu encarregat per la nevada... molt bon home, pobre home"

La Magdalena també parla sobre el futur de treballar el camp. Explica que ells tenen sort, perquè poden continuar amb l'explotació, però que veu com cada vegada més les noves generacions no volen seguir aquest camí.

"Nosaltres de moment tenim sort, però jo veig que per aquí, en moltes cases, la gent jove no vol continuar cultivant el camp. Uns veïns de per aquí, recordo que l'àvia sempre deia als seus fills que no fessin de pagesos, jo no ho he dit mai això. [...] D'aquí no passa mai ningú a demanar feina. Tots els que treballen aquí o que demanen feina són de fora. Ara tothom vol tenir carreres i tothom vol ser senyor"

La Magdalena és una dona molt vital que sempre està amunt i avall a la Masia. Fa anys que és viuda i explica que el seu secret per mantenir-se tan bé és "estar sempre ocupada". Afirma que molts dels problemes que hi ha ara mateix a la ciutat no hi serien si la gent "tingués coses a fer" i sobretot si la gent que no en té, "tingués feina".

Informa: C.Salad