×

Missatge d'error

Notice: Undefined index: und a include() (línia 84 de /var/www/vhosts/mataroaudiovisual.cat/httpsdocs/sites/all/themes/mataroaudiovisual07/templates/node/node.tpl.php).

Aprendre a actuar en cas d'aturada cardíaca amb compressions i un massatge adequat

Un 70% de la població no sabria què fer en cas de trobar-se amb una mort sobtada. Ho afirma el doctor Xavier de Balanzó, coordinador docent del Consell Català de Ressucitació. Per aquest motiu que a Catalunya s’han celebrat gairebé un centenar d’actes emmarcats en el Dia Mundial de Cosncienciació de l’aturada cardíaca, dos d’ells a Mataró: un a l’Institut Alexandre Satorras, i l’altre Pavelló Eusebi Millán. Dos actes que van voler ensenyar com s’ha d’actuar en cas de trobar-nos amb una persona que hagi patit una mort sobtada, ja que cada minut que passa és vital per reanimar una persona amb aturada cardíaca amb les mínimes conseqüències cerebrals. Primer hem d’identificar si la persona respira, trucar al 112, fer compressions toràciques i, si en sabem, ventilacions fins que arribi l’ambulància o un desfibril•lador. El més important, però, és el massatge cardíac. 

A Catalunya, es produeixen entre 8 i 10 casos de mort sobtada al dia. És per aquest motiu que el doctor Xavier de Balanzó considera bàsic que des de petits els infants tinguin interioritzat què fer en cas de trobar-se amb davant aquesta situació. De fet, a Mataró el curs passat gairebé 6.700 alumnes van participar en un programa educatiu sobre com actuar en casos d’emergència per salvar vides. 

Una dieta saludable, fer exercici o no fumar són algunes de les recomanacions per prevenir un infart. En cas de notar un dolor toràcic, que no sigui derivat d’un cop, el doctor Xavier de Balanzó assegura que és imprescindible trucar al 112 per activar la cadena de salvament.