Apareix una escultura anònima en homenatge a les víctimes de Tarajal

L’escultura, formada per una base on s’hi poden observar figures amb formes humanes agafades de les mans i una inscripció, es va trobar a l’espigó que separa les platges de Pequín i la de Ponent

Aquest diumenge al migdia, l’espigó que separa les platges de Pequín i Ponent ha estat l’escenari de la concentració en memòria de les víctimes de Tarajal. Desenes de persones es van agrupar per denunciar els fets ocorreguts el 6 de febrer de 2014 prop de la platja del Tarajal a la població de Sebta, a Ceuta. Aquell dia, al voltant de 200 persones d’origen subsaharià van intentar arribar a Ceuta nadant. A escassos metres de la costa, agents de la Guàrdia Civil van fer ús de materials antidisturbis per dissuadir-los. La maniobra però, va acabar provocant la mort de 14 immigrants, 1 va desaparèixer i 24 van ser retornats a les autoritats marroquines.

Des de llavors, cada 6 de febrer diverses associacions i entitats organitzen concentracions per recordar la tragèdia i denunciar la impunitat d’aquests fets. A Mataró, la manifestació no es va poder celebrar el dia pertinent ja que la Junta Electoral la va prohibir per la proximitat amb les eleccions al Parlament català i es va esperar a fer-la fins aquest diumenge dia 21.

Coincidint doncs amb aquesta trobada, a l’espigó hi va aparèixer una estàtua anònima formada per una base que subjecta figures humanes agafades de la mà. A més, també presenta una inscripció titulada ‘Tarajal’. En ella s’hi pot llegir un missatge en el qual es recorda els fets d’aquell dia i denuncia la falta de voluntat per acollir persones a nivell espanyol:

“El 6 de febrer del 2014 a la platja del barri d’El Tarajal a Sebta (Ceuta) van morir 15 persones d’origen subsaharià, pels trets de la Guàrdia Civil, mentre estaven a l’aigua. En total es van disparar 145 bales de goma i 5 pots de fum d’ocultació. No podem ni volem oblidar aquest fet que demostra clarament la criminal política sobre l’acolliment de persones en cerca de refugi del regne d’Espanya.”

Aquesta no és la primera escultura d’aquestes característiques que apareix a la costa catalana. El passat 6 de febrer, a la platja de Badalona ja se n’hi va col·locar una de molt similar just el dia es complien 7 anys del desastre.

Actualment, encara no s’ha fet justícia per les víctimes. Segons la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) la causa s’ha arxivat un total de 3 vegades i en aquesta darrera no s’ha tingut en compte els recursos d’apel·lació presentats per diverses ONG. Malgrat aquest revés judicial, no es donen per vençuts i al mes d’agost de l’any passat, van presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem. 

Informa: R.Casanova / L.Sanmiquel