Apòsits intel·ligents per detectar ferides infectades: el nou projecte d’Eurecat i el Grup Hartmann

Una de les complicacions més habituals que poden presentar les ferides són les infeccions. Per tal de poder detectar-les en el menor temps possible i dictaminar-ne un tractament, el centre tecnològic Eurecat Mataró i el Grup Hartmann treballen per desenvolupar un apòsit intel·ligent que canviï de color quan la ferida comença a infectar-se. 

Però què faria canviar el color d’aquests apòsits? Una vegada col·locats damunt la pell, al ser intel·ligents, serien capaços de detectar els enzims que es generen quan s’origina una infecció en una ferida. Seria llavors quan, l’apòsit canviaria a un color molt diferent de l’original. L’objectiu és que aquest canvi de tonalitat sigui tant evident que fins i tot un infant pugui adonar-se que la ferida presenta complicacions. 

Tot i que és cert que en un principi, el projecte es va pensar per a ferides cròniques, els responsables d’aquesta investigació volen fer-lo extensiu tant en l’àmbit hospitalari com en el domèstic. 

Aquests apòsits intel·ligents podrien arribar al mercat d’aquí 2 o 3 anys segons afirmen els seus desenvolupadors. En aquests moments, el projecte encara es troba en una fase inicial. Els investigadors d’Eurecat estan elaborant biotintes que permetin un canvi de color tan visual que no pugui induir a l’error. El següent pas serà la impressió dels apòsits i, per últim, hauran de superar tot el procés d’homologació per convertir-se en un producte sanitari. 

Informa: L.Sanmiquel