Anul·lat l'acomiadament d'un treballador que va patir Covid-19

El Jutjat Social 1 de Mataró al·lega una possible vulneració dels drets fonamentals i discriminació per raó de salut de les persones que han patit coronavirus. Una sentència que és pionera a Catalunya.

Un treballador d’una empresa del sector de la construcció recuperarà el seu lloc de feina després d'haver estat acomiadat per haver-se contagiat de coronavirus durant la primera onada. Així ho ha dictaminat el Jutjat Social 1 de Mataró. La sentència emesa per aquest òrgan judicial obliga a l'empresa que va acomiadar-lo a readmetre'l i a indemnitzar-lo amb 6.251 € per haver vulnerat els seus drets fonamentals.

Els fets jutjats daten del 25 de març quan aquesta persona va presentar símptomes propis del coronavirus. Dos dies després de notificar-ho a la seva empresa, aquesta va decidir rescindir el seu contracte sense previ avís. Així ho explica Oriol Pintos qui juntament amb Anna Huertos han estat els dos advocats responsables de Col·lectiu Ronda que han impugnat l’acomiadament.

La sentència és pionera en l'àmbit català, ja que mai abans un tribunal s'havia pronunciat sobre la possible vulneració de drets fonamentals i discriminació per raó de salut que afecta les persones contagiades per la Covid-19. En aquest sentit, el Jutjat Social 1 de Mataró estableix que l'acomiadament no va ser perquè el treballador estigués de baixa, sinó per "la por estigmatitzant" que genera el fet que el treballador "era sospitós de portar una malaltia infecciosa i altament contagiosa".

Tot i que la voluntat del principal afectat per l’acomiadament és recuperar el seu lloc de feina, la sentència encara no és ferma i ara l’empresa té dret a presentar al·legacions.

Finalment, els dos advocats en el comunicat emès pel Col·lectiu Ronda, defensen que a partir d'ara s'haurien de dictar moltes més sentències en aquest sentit. Exposen que durant la pandèmia ha estat molt comú l'acomiadament de treballadors que han hagut d'estar en quarantena o seguint tractaments mèdics propis de la Covid-19, un motiu del tot insuficient perquè aquestes persones hagin perdut la seva feina. A més, Oriol Pintos destaca la importància que una “sentència individual com aquesta pugui assentar un precedent per a la defensa dels drets col·lectius”.

Informa: L.Sanmiquel