''Allò era un camp de concentració amb persones desnodrides''

Els familiars afectats per les morts que es van produir a la residència Ca N’Amell de Premià de Mar es personaran a la causa després que la Fiscalia presentés una querella en contra dels dos exdirigents del centre

Fotografia: tvmataró

"Això és només el començament". Ramiro Berrocal, un dels familiars que va patir i avui dia encara continua patint per les morts que es van produir a la residència de Premià de Mar antigament coneguda amb el nom de Ca N'Amell, veu com a punt de partida la querella que ha presentat la Fiscalia en contra dels dos exdirigents que van estar al capdavant del centre durant la primera onada de la Covid-19. La fiscal en cap de l'àrea de Mataró, Montserrat Poderoso, detalla en el seu escrit que en aquell període van arribar a morir 87 residents a causa del "caos" i la "gestió negligent" que van dur a terme els exresponsables de la residència.

Tot i que la querella ha estat ben rebuda per part dels familiars afectats, Berrocal afirma que al llarg d'aquest temps s'han sentit "la part oblidada" de la qüestió i remarca que han hagut de buscar-se la vida pel seu compte.

Ramiro Berrocal (familiar afectat residència Ca N'Amell de Premià de Mar): Si comptabilitzes hi va haver al voltant d'unes 100 famílies afectades i quedem unes 10-12 que som les que hem pogut sufragar la despesa. Hem tingut les agalles per seguir endavant tot i el patiment perquè volem que això no torni a passar mai més. Ara els advocats faran la formulació per presentar-nos també com a causa. 

Pel que fa a Domus Vi, l’empresa que gestionava la residència en aquell moment, Berrocal relata que només els hi importava el benefici econòmic i que van tractar la gent gran que hi residia “pitjor que si fossin bestiar”.

Ramiro Berrocal (familiar afectat residència Ca N'Amell de Premià de Mar): Allò era un camp de concentració amb persones desnodrides. No els hi donaven de menjar, no els hi donaven per beure... s'estaven ofegant en els seus propis vòmits, apareixien cadàvers que no se sabia quan temps portaven morts... El que no entenc és per què els han deixat patir gratuïtament. Això no té cap rèdit econòmic. Per què els han deixat patir? Per què? Ha de caure sobre ells tot el pes de la llei perquè això no pugui tornar a passar. 

D'ara en endavant el jutjat d'instrucció número 2 de Mataró és qui està investigant la gestió que es va realitzar al centre geriàtric. De moment només hi ha presentada la querella de la Fiscalia però, tal com explica Berrocal, les famílies tenen previst personar-se a la causa. Qui també podria sumar-se seria l'Ajuntament de Premià de Mar. Aquest dijous, l'alcalde del municipi Rafa Navarro, confirmava a tvmataró que el consistori està estudiant com ajudar o col·laborar.